Langya Virüsü ve diğer virüsler son dönemlerde dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen virüsler insan hayatını tehdit ediyor. Milyonlarca insanın ölümüne neden olan Korona virüs pandemisinin etkisi geçmemişken dünya yeni bir virüs salgını ile daha sarsıldı. Vatandaşlar da virüs ile ilgili gelişmeleri ilgiyle takip ediyor, yetkililerden konuyla ilgili açıklama bekliyor.
Korona virüsünün de da çıkış yeri olan Çin’in Henan ve Shandong (Şantung) eyaletlerinde hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen Langya (layv) isimli henipavirüs 35 kişi de tespit edildi. Uzmanlardan yapılan açıklamaya göre hayvanlardan insanlara bulaşıyor. % 75 öldürücü özelliğe sahip olan virüsün ilk önce kır farelerinde ortaya çıktığı belirtiliyor..
Langya Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Langya virüsü ilk defa 2018 yılında Çin’de ortaya çıktı. İnsanlarda ise, yapılan araştırmaya göre ilk olarak 2019 senesinde tespit edildi. Virüsle ilgil en son vakalar ise 2022 yılında görüldü.262 fare üzerinde yapılan testlerde dörtte birinde Langya virüsü (LayV ) bulunmuştur. Bu nedenle uzmanlar, virüsün fareler de dâhil insanlara hayvanlardan bulaştığını düşünmektedir. Ayrıca köpeklerin yüzde 5’inde keçilerin ise yüzde 2’sinde de bu virüse rastlandı. Langya virüsünün belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Bilim adamları Langya virüsünün belirtilerinin şunlar olduğunu söyledi;
- Yüksek ateş ve halsizlik
- Öksürük ve iştah kaybı
- Kas ağrısı ve mide bulantısı
- Böbrek fonksiyonlarında düşüş,
- Karaciğer problemleri,
Langya Virüsü Nasıl Bulaşır?
Uzmanların açıklamalarına göre Langya Virüsü hayvanlardan insanlara bulaşıp yüzde 75 oranında öldürücü etkisi bulunmaktadır. Kişiden kişiye bulaşabileceğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak damlacık kanalı ile kişiden kişiye geçebileceği belirtilmiştir. Kişilerde grip gibi belirtiler gözlemlenmemiştir. Şimdiye kadar langya virüsüne yakalanan hastaların hiçbiri yaşamını kaybetmemiştir. Virüsün bireyden bireye bulaşıcılığı ile alakalı araştırmalara devam edilmektedir Langya virüsü yoğun olarak kır farelerinde görülmüştür. Yarasalarda da bulunduğu bilim adamlarınca söylenmektedir. Bilim adamları,” Langya Virüsü” vakalarının şu ana kadar “ölümcül veya çok ciddi” olmadığını ve “panik yapmaya gerek olmadığını” belirtti.
Son Yıllarada Dünyayı Sarsan Büyük Salgın Hastalıklar
Dünya son 20 yılda birçok salgın hastalıklara mücadele etti. Bu hastalıklarda milyonlarca kişi can verdi Özellikle Çin’de çıkan Korona virüsünde yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybetti. İşte bu hastalılar ve çıktığı ülkeler;
Sars
2003 yılında ilk olarak Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da görüldü. virüs kısa sürede 37 ülkede yayıldı. 916 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Virüse karşı hala koruyucu aşı veya ilaç tedavisi bulunamamıştır.
Kuş gribi
İlk olarak 2005 yılında ortaya çıktı. Virüs, göçmen kuşlar ile 61 ülkeye yayıldı. Kanatlı hayvanlardan insana bulaşan virüsten 245 kişi hayatını kaybetti. Virüsle ilgili he ilaç ve aşı çalışmaları devam ediyor.
Domuz gribi
İlk olarak 2009 yılında Meksika’da domuzlarda görüldü. Genetik değişime uğrayarak insanlara bulaştı. Kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Domuz gribinden 18 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Virüsle ilgili ilaç ve aşı geliştirildi ve virüs kontrol altına alındı.
Mers
2012 yılında ilk olarak Suudi Arabistan’da görüldü. Daha sonra virüs birçok ülkeye yayıldı. 412 kişi hayatını kaybetti. Henüz aşı ve tedavi yöntemi geliştirilemedi.
Ebola
Dünya 2013 yılında Ebola ile karşılaştı. İlk önce Batı Afrika’da görülen virüs kısa sürede dünyaya yayıldı. Virüsten 11 bin kişi yaşamını yitirdi. Virüsle ilgili aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor.
Zika
2015 yılında dişi sivrisinekler yoluyla yayılan Zika virüsü ortaya çıktı. İlk önce Brezilya’da görülen virüs, daha sonra 21 ülkeye yayıldı. Özellikle bebeklerde küçük kafa hastalığına yol açtı. 3 bin 500 civarında bebek bu virüse yakalandı. Dünya çapında net bir rakam bulunmuyor.
Korona
Koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde görüldü. Daha sonra tüm dünyaya hızla yayıldı.En önemli belirtisi üksek ateş ve nefes darlığı olan bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık bulaşıcıdır. Küresel salgın olduğundan dolayı pandemi olarak tanımlanmaktadır. Tüm dünyada yaklaşık 6 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Etkisi hala devam etmektedir. Aşı geliştirtmesine rağmen tam olarak tedavisi yoktur. Virüs mutasyona uğrayarak sonraki dönemlerde tekrar ortaya çıkmıştır.
Dünya salgınlarla uğraşıyor. Salgınların biri bitmeden bir diğeri başlıyor. Bu ne ilk ne de son. Gelecekte dünyayı hangi salgınların beklediği kestirilemiyor.