Hepinize selamlar arkadaşlar, bu yazımızda sizlere Uyku ve Uykusuzluk Sorunları Nelerdir? Uyku Sorunları ve bu tarz sorularınızın cevabını vereceğiz.
Uzun uçak yolculukları yaptıysanız ya da geceleri mesaiye kaldıysanız ruh halinizde konsantrasyonunuzda ve genel sağlık olaylarında değişiklikler görmüşsünüzdür. Uyku uyanıklık döngünüzdeki, yani “sirkadiyen ritminizdeki” kayıp yaşanıyor. Bu yüzden ortaya çıkan huysuzluk dikkatsizlik gibi nedenlerle başlayıp ciddiye binebilir. Bağımsız psikiyatri dergisi olan The Lancet Psychiatry’nin yaptığı en son çalışma ise depresyon ve bipolar gibi riski fazla olan bozukluk nedenleri çoğalmasına sebep olabileceğini öne sürüyor.
24 saatlik bir evrimde oluşan değişimlerdir. Vücut ısısında, hormonsal salgılamada ve aktivite gibi düzlemelerde gerçekleşip hem fiziksel hemde zihinsel sağlığımızın temelleri gibi düşünülür. Sirkadiyen Ritim aksamaları zihinsel sağlık ile ilişkisini araştırmalar öznel olarak sadece uyku, aktivite gibi ölçümlerle kısıtlıydı. Ayrıca, eskiye dayanan çocukluk travması zihinsel sağlıkla etkileyebilen diğer faktörler doğru biçimde hesaba katılmıyordu.
Buluşlara bakılırsa sirkadiyen ritimlerdeki aksaklıklar, gittikçe azalan memnuniyet hissi gibi çoğu değişiklikler cinsiyet,yaş,sigara tüketimi, alkol kullanımı, aktivite oranları, eğitim, çocukluk travmalarıyla söylenemiyor.
Bakıldığı zaman buluşlar zayıf ve zihinsel sağlık düşük mutluluk oranıyla ilişkisi olduğunu destekliyor. Kimi insanlar uyumamak için kafeinli içecekler içerek dinç durmaya çalışsa da bu yanlış bir yöntemdir.
Bir birey neredeyse hayatının yaklaşık 3/1’ini uyuyarak geçirir. Kaliteli, belli bir düzeni olan ve yeterliliğe sahip bu zaman günü en iyi haliyle geçirmemizi sağlar.
Vücut ile ruh sağlığını dirençli tutmada destek olur. Düzenli, güzel, rahat bir uyku hepimiz için bir ihtiyaçtır. Bebeklerde gece ve gündüze eşit olarak ayrılmış önce 3 ay 16 18 saati uykuyla geçen bebeklerin, 6 aylık olduktan sonra gündüzleri daha çok uyanık kalırlar. Zamanla bireyler büyüdüğü için uyku saatleri, uyanıklık saatleri yavaş yavaş azalıyor. Genel olarak yetişkinlerde minimum 7-8 saat uyku gerekir. Bir farklı açıyla ise uzun süre uyuyan insanlar neredeyse 10 saat uyuyorlar ve bu uykuyla kendini normal hissediyorsa alışkanlık haline gelir yani vücut o zaman dilimine alışır ve 8 saat uyulduğunda yetersiz uykuyla karşılaşır. Gün içinde yorgunluk, bitkinlik, üşengeçlik, bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kısaca yetersiz uyku sebebiyle metabolizma ve ciddi ruhsal bozukluklar ile uğraşabilirsiniz.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.