Aile ve Çocuk Bağı Nedir?
İnsanlar geçmişten günümüze fiziksel, biyolojik ihtiyaçlarının yanı sıra insanlarla ilişki kurma, bir bağ hissetme duygusuna da ihtiyaç duyarlar. Orta çağ toplumlarından Rönesans toplumuna ve oradan günümüze kadar çevremizdeki herkes çevreyle bağ kurmaya ihtiyaç duyar.
Aile içerisinde de durum farklı değildir. Hem çocuk hem de aile etkileşim içinde olmaktan kendini alıkoyamaz. Peki bu bağ geçmişten günümüze kadar devam eden bir süreç ise nasıl olmalı, ailelerde farklılık gösterir mi, sağlıklı olan bağ nasıl anlaşılır?
Çağımızda aile ve çocuk arasındaki bağları sınıflandıracak olursak dört tür bağdan bahsedebiliriz. Bunlardan ilki duygusal özellik gösteren aileler ve çocuk arasındaki bağdır. Bu tarz aileler çocuğa karşı yoğun endişe duygusu ile aşırı karışma ve aniden geri çekilme davranışları gösterirler. Küçük bir olay karşısında bile dünyanın sonu gelmiş gibi davranarak dengeyi bozan bir duygu durum içerisine girerler.
İkinci bir aile türü ise hırslı yapıda olan ailelerdir. Bu tip aileler çocuğun tüm maddi ihtiyaçlarını karşılamaya hazırdırlar ve ellerinden gelen her imkânı kullanarak çocukların geleceklerini çok fazla önemserler. Bu aileye dışardan bakıldığında çocuğu ne kadar da önemsiyor diyebilirsiniz fakat bu ailelerin en büyük eksikliği çocuğun duygusal ihtiyaçlarını ikinci planda tutmaları ve hatta bazen hiç görmemeleridir. Böyle bir durumda çocuk aile ile yeterli duygusal bağ kuramaz ve dış çevreden bu ilgi ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelir.
Aile ve Çocuk Bağı Nedir?
Üçüncü bir aile türümüz ise pasif özellik gösteren ailelerdir. Bu tip ailelerde çocuğun ihtiyaçlarına önem verilmez ve ihmal etme söz konusudur. Zor durumlarda kendilerini çocuktan geri çekerler ve bazı durumlarda çocuğu terk etme eğilimi gösterirler. Böyle ailelerde çocuk iki türlü tepki verecektir. Bunlardan ilki dışarıya yönelme ve ailenin dışında bir ilgi kaynağı aramadır.
İkincisi ise iç dünyasına kapanarak kendini çevreden izole etme olacaktır. Son aile türü ise reddedici özellikler gösteren aileler. Bu aileler saydığımız dört türün içerisinde en az empati kuran kategoridedir. Neden aile kurduklarını hatta neden bir çocuk sahibi olmak istediklerini anlayamazsınız. Çocuk ve aile arasında görünmeyen set duvarlar vardır ve bu duvarlar bağ kurulmasını engeller.
Sağlıklı bir aile ve çocuk bağı geliştirmek hem ebeveynlerin aile içindeki doyumlarını hem de çocuğun gelecekteki kişilik özelliklerini oldukça etkiler. Bundan dolayı aileler çocukla bağ kurarken yukarıda bahsedilen dört kategorideki aile tipi özelliklerine karşı bilinçli olmalı ve çocukla duygusal bağı ön planda tutmalılardır. İletişim kurarken empatik yaklaşımlar kullanılmalı çocuğa onun ailenin bir parçası olduğu hissettirilmeli ve aidiyet duygusu aşılanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bağ kurmak ancak ait olma duygusu olursa gerçekleşecek bir şeydir.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.