Merhaba, bugün müzik yapanlar, genç şarkıcılar ve günümüz müziği ile ilgili bazı sorunlara değineceğim. Teknolojinin gelişmesiyle müzik yapmak, yaptığı müziği kitlelere ulaştırmak artık birçok kişinin yapabileceği bir şey haline geldi. Artık insanlar sıradan bir telefon ile söylediği şarkıyı kaydedip insanlara ulaştırabiliyor. Farklı enstrümanları stüdyoya sokup ayrı ayrı kayıt yapmaya bile gerek kalmadı. Hepsi bilgisayar üzerinden yapılabilir hale geldi. Müzik yapmak isteyenlere sadece söz yazıp bestelemek düşüyor. Tabii ki bunu yapanların sayısı çok az ve geçmişte yapılan bestelerden, yazılan sözlerden faydalanıyorlar. İş bu kadar kolaylaşınca bu alana yönelenlerin sayısı da iyice artarak kalite de beraberinde düşmeye başladı. Telefonu açıp herhangi bir söz yazarının ve bestekârın büyük uğraşla ortaya koyduğu eseri seslendirip kaydediyor, bunu paylaşıyor ve büyük beğeni toplayabiliyorsunuz. Gelelim günümüz yeni şarkıcılarının durumuna. Burada herkes tarafından bilinen bir şarkıcı olma yolunu 2’ye ayırıyoruz. 1-Herhangi bir platformda videolarını paylaşıp, zamanla büyüyerek nihayetinde herkes tarafından bilinen bir şarkıcı olma. 2-Yaptığı paylaşımları bir müzik şirketinin fark etmesiyle şarkıcı olma. Her ikisinde de belirli seviyede tanınıp başarılı olan şarkıcıları görebiliyoruz. Tabii ki bir müzik şirketi ile profesyonel olarak çalışmak ne kadar farklı olsa da günümüzde belirli bütçelerle ev stüdyosu kurulup ortaya profesyonel işler de çıkabiliyor. Stüdyo nasıl kurulur? Nasıl kayıt alınır? Gibi videoların izlenmelerinin bir hayli yüksek olması da bu alana duyulan ilginin bir göstergesi.
Genç Şarkıcılar
Biraz da genç şarkıcılarımızın görülen ve düzeltilmesi çokta zor olmayan sorunlarından bahsetmek istiyorum. Tabiki hepsini dahil etmemekle beraber genç şarkıcılarımızda şarkı söylerken telaffuz sorunu, bazı kelimeleri yutma ya da net çıkarmama, aşırı derece nağme yapma ve beraberinde şarkıyı orijinal halinden uzaklaştırma, vurguları doğru kelimelerde yapmama gibi sorunları görüyoruz. Aklımıza profesyonel sanatçılar neden bu konuda sessizler? Müzik eğitmenleri uyarılarda bulunmuyor mu? Gibi sorular gelebilir. Buna da henüz genç olmaları, daha yolun başındayken müzikten soğutmak istememek, belirli bir süre tecrübe kazanmalarını beklemek gibi cevaplar verilebilir. Yine de bunları güzel bir dille anlatacak müzik eğitmenlerimiz yok diyemeyiz.
Müzik Eğitimine Gerek Var mı?
Diğer bir konu da müzik eğitimi konusu. Youtube’da birçok müzik eğitim videolarına rastlamaktayız. Sesi doğru kullanma, nota eğitimleri, enstrüman eğitimleri, ses analizleri gibi birçok eğitim videolarına kolayca ulaşabiliyoruz. Bu içerikleri izleyen kişinin özel eğitim almasına ya da müzikle ilgili okullarda eğitim görmesine gerek var mı? Burada farklı fikirde olanlar var. Müzik kulağının iyi olduğunu, iyi bir müzik eğitimi aldığını ve iyi olarak bilinen müzisyenlerin birçok hatalar yaptığını söyleyenler var. Bazen ‘’kulağımı tırmalıyor’’ diyenleri de görebilirsiniz. Bunun yanında hiçbir eğitim almadan çok dinlenen şarkıcılar da mevcut. Biraz da doğuştan gelen yetenekler etkili oluyor. Toparlamak gerekirse eğitim konusunda ‘’eğitimi olsa iyi olur ama olmayıpta iyi işler başaranları da görüyoruz’’ diyebiliriz.
Yetenekli Kişiye İmkan Verilmemesi
Bazı şarkıcıların şarkı videolarının yorum kısmında ‘’bu kişiye neden kimse sahip çıkmıyor’’ , ‘’böyle sesin değerlenmesi lazım’’ gibi yorumlara rastlamaktayız. Maalesef başarılı yorumcu olup ortalıkta gözükmeyen şarkıcılar da fazlasıyla mevcut. Kimi artık herkesin bu işi yapmasına küsmüş, kimi hakkını alamadığı için başka işlere yönelmiş, kimi de çoğu müzik şirketleri gibi telif hakları mevzusundan şikayetçi. Burada da müziğin artık ‘’herkesin yapabildiği bir şey’’ haline gelmiş olmasının zararlarına rastlıyoruz. O kadar fazla müzisyen arasında bu değerlerimiz kaybolup gidiyor.
Televizyon Programları
Şarkıcıların halka kendini ulaştıracağı diğer bir şey de televizyon programlarıdır.
Günümüzde reytingleri yüksek olan müzik programları maalesef yok. Bunun sebebi acaba kaliteli bir müzik programı yapacak kişilerin olmaması mı, bu tür programlara ilgi duyulmaması mı? Eskiden İbo Show gibi reyting rekorları kıran müzik programları olduğunu da hesaba katarsak halkımızın bu tür programlara ilgisi var ama günümüzde müzik yapan insanlara ulaşması artık çok kolay hale geldi. Belki de Youtube gibi büyük sosyal sitelerde müzik yapanların kendilerini tanıtabilme imkanları olduğundan dolayı bu tür programlar yerlerini sosyal medyaya bıraktılar.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.