Topluluk önünde kendini ifade etmek, günümüz şartlarında herkesin ihtiyaç duyduğu bir kavramdır. Bu kavram; kişinin kendisini geliştirmesi adına birtakım süreçleri içerisinde barındırmaktadır. Süreçlerin doğru bir şekilde oluşması, topluluk önünde konuşma yapabilmek için belirli etmenlerinde tamamlanması ile meydana gelmektedir. Bu etmenler; Doğru ses tonunu yakalamak, hitap edilen gruba uygun hareket etmek, heyecan faktörünü yenmek ve insanları etkilemek gibi faktörleri içermektedir. Konuşma yapan kişi, kendisini net bir şekilde aktarması ve herkesin anlayabileceği şekilde olması için gerekli koşulları bütünleyen bir yapı içerisinde olmalıdır. Kişi bu yapı içerisinde hareket ettiği takdirde kendisini karşısındaki kişilere aktaracaktır. Bu sayede topluluk önünde kendisini doğru bir şekilde ifade edecektir.
Doğru Ses Tonunu Yakalamak
Doğru ses tonunu yakalamak, ifade etme unsurları arasında öncelikli olarak gelmektedir. Bu öncelik, kişinin konuşmaya başlamasından itibaren tüm süreçlerde etkili olmaktadır. Kişi bulunduğu ortamın şartlarına göre bir ses tonu yakalamalıdır. Bu ses tonu genellikle ortak kanı olan, orta seviyedeki ses düzeyini içeren, çok fazla yüksek veya alçak ses tonu şeklinde olmayan bir yapıda yer almalıdır. Fakat bulunduğu ortama karşı şekillenen bir ses tonu, bahsedilen genel kanının dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Topluluk önünde yapılan konuşmalarda kişi, orta düzeyde bir ses tonuna sahip olmalıdır ancak ortamın akustiği, dinleyici kitlesinin dikkat seviyesi, konuşma mekanında var olan müzik vb. durumlar; kişinin kendisini konuşma yaptığı ortama göre hareket etmesini zaruri hale getirmektedir. Bu zaruriyet, doğru ses tonunu yakalamak için kişinin bu yönde yol izlemesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.
Hitap Edilen Gruba Uygun Hareket Etmek
Hitap edilen gruba uygun hareket etmek, kişinin ifade unsurları arasında kendisini diğer süreçlere taşıyan önemli bir etmendir. Bu etmen, kişinin konuşma gerçekleştirdiği kitlenin yapısına göre oluşum göstermektedir. Bu noktada kişi, konuşmaya başlamadan önce grup üzerinde etki yapacak konuşma yöntemlerini belirlemelidir. Konuşma esnasında grubu sıkmadan hareket etmelidir. Yapılan konuşmaya dinleyicileri dahil etmek, kişinin anlatmak istediği konuyu daha net bir şekilde aktarmasına da yardımcı olacaktır. Bu durumu sağlarken de interaktif bir şekilde konuşma sürdürülmelidir. Dinleyicilerin merakı ve ilgisini giderecek yöntemler izlenilmelidir. Bu yöntemlerle beraber konuşmanın sağlıklı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu bağlam ile grubun nabzına göre hareket etmek, kişinin gruba karşı uygun bir şekilde konuşmasını tamamlaması ve ifade yöntemini yerine getirmesi ile sonuçlanacaktır.
Heyecan Faktörünü Yenmek
Heyecan faktörünü yenmek, kişinin konuşmasının sürdürülebilirliği açısından önem teşkil etmektedir. Buradaki heyecan faktörü, kişinin hissettiklerini içeren bir durumdan ziyade konuşmanın seyrini etkilemesine yöneliktir. Kişinin anlattığı konuya göre etkilenme derecesi farklılık göstermektedir, bu durum kişinin içindeki duyguların değişmesini sağlayabilir ancak heyecan faktörü zaman içerisinde yenilmesi zorunlu bir durumdur. Bahsedilen heyecan faktörü, konuşma yapabilme ve topluluk önünde kendisini ifade etme durumunun bir parçası haline gelmelidir. Örnek olarak alanında uzman olan her konuşmacı, zaman ile tecrübe kazanarak heyecan faktörünü yenmiş insanlardır. Bu insanlar, sürekli konuşma tecrübesi kazanarak kendilerini ifade etmektedirler. Topluluk önünde anlatmak istedikleri konuları herhangi bir sorun olmadan anlatmaktadırlar. Burada bahsedilen sorunlar ise ses titremesi, el ve ayaklarda titremeler gibi sorunlardır. Bu sorunları aşılması, heyecan faktörünün yenilmesi ile gelmektedir.
İnsanları Etkilemek
İnsanları etkilemek, diğer bahsedilen başlıkları kapsayan bir etmendir. Bu etmen; konuşmaya düzgün giriş yapabilme, konuşmanın seyrini hitap edilen gruba uygun bir şekilde sürdürme ve heyecan faktörünü yenme unsurlarının doğru bir şekilde tamamlanması ile meydana gelmektedir. İnsanlar, konuşma yapan kişinin bu unsurları doğru bir şekilde tamamlaması ile kafalarında iyi bir izlenim oluşturmaktadırlar. Bu durumda iyi bir izlenimin yakalanması, belirtilen etmenlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması ile de meydana gelmektedir. Kişiler insanları etkilemek için genellikle tek bir hamle hakkına sahiptir. Bu hamlenin ilk baştan itibaren doğru bir şekilde yapılması ve dikkat unsurunun hiçbir zaman kaybolmaması, bu noktada çok önemlidir. Kişinin ilerleyen konuşma süreçlerinde de hata yapmaması, hitap ettiği grubu etkilemesi ile sonuçlanmaktadır.
Sonuç
Sonuç olarak topluluk önünde kendini ifade etmek, belirli unsurlara sahiptir. Bu unsurların doğru bir şekilde yapılması, kişinin hitap ettiği gruba ulaşması anlamına da gelmektedir. Bu ulaşım, kişinin kendisini anlatmasına ve kendisini gerçek anlamda ifade etmesini sağlamaktadır. Net bir şekilde sağlanan her aktarım süreci, birbirine zincirleme şeklinde bağlıdır. Bu zincirin halkalarını ise doğru ses tonunu yakalamak, hitap edilen gruba uygun hareket etmek, heyecan faktörünü yenmek ve insanları etkilemek gibi etmenlerden oluşmaktadır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.