Excel Nedir?
Excel, 1985 yılında Microsoft tarafından piyasaya sunulmasının ardından geçen onca yıla rağmen, yazılım ve teknolojinin yenilikler dünyasında, yolculuğuna ilk günden daha güçlü devam etmeyi başarmış ve iş dünyası için vazgeçilmez olduğunu kanıtlamıştır. Halen pek çok alanda veri analizleri gerçekleştirmek için ilk sıralarda gelmektedir.
Excel Ne İşe Yarar?
Excel programı spreadsheet olarak bilinen, büyük verilerin yönetilebilmesi, fitrelenmesi ve planlanması gibi pek çok işlevi olan bir tablolama programıdır. Karmaşık bilginin görselleştirilebilmesi, açık ve okunur hale getirilmesi programın yapabildiklerinden yalnızca birkaçıdır. Eldeki datayı anlamlı veriye dönüştürüken, programlama mantığı ile verilerin işlenebilmesine olanak sağlar. Yani bir anlamda verinin, otomatikleştirilen, programlanabilen bir yapıya dönüşmesini mümkün kılmaktadır. Excel aynı zamanda çeşitli programlama dillerinin kullanılmasına imkan sağlayan bir esnekliğe sahiptir. Şu an iş dünyası için en önemli programlar arasında kabul edilmektedir. Pek çok branşta iş arayan kişiler için mutlaka kazanılması gereken yeterlilikler arasında sayılmaktadır.
Excel İle Neler Yapılabilir
Excel pek çok endüstri için fayda sağlayan önemli bir yazılımdır. Genel olarak; bütçe oluşturma, finans ve maliyetleri gözden geçirme, iş planlaması gibi faaliyetler için kullanılıyor olsa bile program ile yapılabilecekler neredeyse sınırsız olarak kabul edilmektedir. Excelin data organizasyonu için kullanılabilecek pek çok özelliği bulunmaktadır.
Pivot Tabloları
Özet tabloları olarak adlandırılan pivot tablolar, büyük bir verinin sonuç odaklı yeniden düzenlenmesini kolaylaştırmaları yönünden Excel’in en çok kullanılan özelliklerinden biridir. “Sürükle bırak” alt yapısı ile oluşturulabilmesi sayesinde eldeki verinin yeniden kodlanması, seçilmesi ve belirli parametrelere uygun olarak farklı tablolarda gösteriminin sağlanması mümkün olmaktadır. Formüller ile yapılabilecek bir işlemi oldukça kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştirebilmeleri pivot tablo oluşturmanın avantajları arasındadır.
VBA ile Excel Makrolar
Excel Makrolar; nesne tabanlı ve görsel bir yazılım dili olarak bilinen VBA (Visual Basic for application) sayesinde programlanabilen aksiyon setlerinin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Bu sayede kişiler belirli periyotlarla yapmaları gereken işlemler için komutlar oluşturabilmekte ve işlem adımlarını otomatikleştirebilmektedir. Kişilere zaman kazandıran ve iş yükünü hafifleten bu özellik sayesinde size özel belirli eylem setleri oluşturarak, veri ile en verimli şekilde çalışılmasını sağlar. Geliştirici ayar modu ile kullanılan makrolar yalnızca otomatik aksiyonlar oluşturmak için değil program mantığı ile hareket eden bir veri ile çalışmak içinde kullanılabilmektedir.
VBA ile yapılması mümkün hale gelen en mükemmel özellik ise arayüz geliştirmenin mümkün olmasıdır. Hazırlanan arayüzler ile başka kullanıcıların veri girişi yapabilmesi mümkün hale gelmektedir. Arayüz özelliği ile Excel’in dış kaynaklardaki veriyi çekebilme özelliği sayesinde çok maliyetli olabilecek veri operasyonları daha basit şekilde yapılandırılabilmektedir.
Excel programının ipratik kullanımı ve iş dünyasına sunmuş olduğu veriyi programlama, analiz etme özellikleri sayesinde iş dünyası için daha uzun yıllar önemli bir konumda olacağı varsayılmaktadır. Excel bilmek bugün yalnızca veri ve planlama alanında kullanılabilecek bir yetenek olarak görülmemekte, gündelik hayatta, kişisel planlamalarla boğuşurken işe yarayacak pratik bir uygulama olarak kabul edilmektedir.
Diğer Önemli Görülen Excel Özellikleri
- Kısayollar sayesinde hızlı işlemler
- Fonksiyonlar ile farklı işlevsel formüllere dayalı kullanım
- Kendi stil kurallarınızı oluşturabileceğiniz koşullu biçimlendirmeler
- Sıralama kullanılan datayı farklı şekillerde inceleyebilme imkanı
- Filtreleme veriyi seçilen farklı özelliklere göre sıralama
- Yazma faaliyetlerinde pratiklik sağlayan joker karakterler
- Hızlı Doldurma sayesinde satırlardaki verileri farklı dağıtabilme, metin özelliklerini hızlı bir şekilde değiştirebilme
- Dış veri al seçeneğiyle pek çok dış kaynaktan veri çekebilme
- Değişik formatlama seçenekleri
- Büyük aritmetik hesaplamalar yapabilme
- Veri Doğrulama ile veri girişinde belli tip datanın girilmesine imkan tanıma
- Grafik tabloları sayesinde veriyi görselleştirebilme