Bilgisayar Parçaları Nelerdir : Gün içerisinde çoğu işimizi bilgisayarlar sayesinde hızlı bir şekilde hallediyoruz. Mobil cihazlar, notebooklar, akıllı saatler, tabletler vb. günümüzde kullanmakta olduğumuz bu teknolojik aletlerin çoğunun da aslında birer bilgisayar çeşidi olduğunu hatırlamakta fayda var. Kullandığımız bu aletlerin yenilerini alırken hepimiz işlemci hızına, disk kapasitesine veyahut RAM belleklerinin hızı ve kapasitesine bakarız.
Bilgisayar Parçalarının Özellikleri Nelerdir Ne İşe Yarar?
Lakin bu parçaların gerçekten ne işe yaradığını biliyor muyuz? Bilgisayarınızın çeşitli bileşenlerinin ne işe yaradığını hep merak ettiyseniz ve araştıracak vaktiniz olmadıysa, bu makale tam size göre. Bu bileşenlerin her biri, bir ömür öğrenmeye harcayacak kadar karmaşık olsa da, sizlere geniş bir bakış açısı sunacağım.
Tipik bir masaüstü bilgisayar şu yedi temel parçadan oluşur: anakart, merkezi işlem birimi (CPU), rastgele erişimli bellek (RAM), sabit disk / SSD, ekran kartı (GPU) ve güç kaynağı. Bunlar herhangi bir masaüstü bilgisayarın temel parçalarıdır, ilk bakışta göz korkutucu görünebilir, fakat merak etmeyin, hepsini sizlere çok basit bir şekilde özetleyeceğim.
Anakart
Bir bilgisayarın tüm bileşenleri anakart adı verilen bir devre kartı aracılığıyla iletişim kurar. Anakartı, diğer her şeyi bir arada tutan yapıştırıcı olarak hayal edin. Anakartın bilgisayar kasasının dışına bakan bağlantı noktaları vardır, böylelikle bilgisayarınıza güç sağlayabilir, güç alabilir, bir monitör takabilir veya bir fare bağlayabilirsiniz. Ayrıca, anakartların çoğunun üzerinde ekstra slotlar bulunmaktadır, bu boş slotlar bilgisayarınızı daha da güçlendirmek için ekstra bilgisayar parçaları (genellikle RAM) takmanız için vardır. Son olarak, anakart, bilgisayar kapatıldığında bile sistem saati gibi düşük seviyeli bilgileri de saklar.
Merkezi İşlem Birimi (CPU)
Bazen bilgisayarın beyni olarak adlandırılan CPU, makinenin beygir gücüdür. Bir sistemin ihtiyaç duyduğu hesaplamaları yapar ve hızları işlemciden işlemciye değişkenlik gösterebilir.
CPU yaptığı işlemler neticesinde yüksek ısı üretir, bu yüzden CPU’nun üstünde genellikle bir fan bulunur (genellikle demekteyim çünkü sıvı soğutma seçeneğiniz de bulunmakta). Kalitesi yüksek videoları düzenlemek veya karmaşık yazılımları programlamak gibi yoğun bilgisayar işleri için güçlü bir CPU’ya sahip olmak şarttır.
Rastgele erişimli Bellek (RAM)
RAM geçici bellektir. Bir Microsoft Word penceresi açtığınızda, bilgisayarınız onu RAM’e yerleştirir ve pencereyi kapattığınızda bu RAM serbest kalır. Unutmayın, RAM geçici olduğundan, makinenin gücü kesilirse içeriği kaybolur. Bu nedenle, kaydetmediyseniz, güç kesildiğinde saatlerce hazırladığınız o Word belgesini baştan yazmak zorunda kalırsınız.
(Bunun hemen hemen hepimizin başına geldiğinden eminim) Sahip olduğunuz daha fazla RAM belleği kapasitesi, hızı ve adeti sayesinde, aynı anda daha fazla program çalıştırabilirsiniz. Yavaş bilgisayarların yaygın bir nedeni, yeterli bir RAM belleğe sahip olamamalarıdır.
Sabit Disk / SSD
RAM geçici olduğundan, bilgisayarınızın verileri kalıcı olarak depolamak için bir yere ihtiyacı vardır. Sabit diskin devreye girdiği yer işte tam da burasıdır. Geleneksel sabit disk, diskin üzerine fiziksel olarak veri yazan bir kola sahip birkaç döner tabladan oluşur. Ancak bu sürücüler yavaştır ve yerini daha hızlı olan SSD’ler almaya başlamıştır. SSD’lerin hızını deneyimlediğinizde emin olun sabit disklere elveda edeceksiniz.
Ekran Kartı (GPU)
Ekran kartı, görüntülerin bir ekrana çıkışını işlemek için özel bir birimdir. Video kartlarının bu işlevleri gerçekleştirmek için kendilerine ayrılmış RAM’leri vardır. Mühendisler, bilgisayarda çizim yapmak için veyahut oyuncular, oyunları yüksek ayarlarda oynamak için üst düzey bir ekran kartına ihtiyaç duymaktadır. Diğer birçok bileşen gibi ekran kartlarının gücü, fiyatlarıyla doğru orantıda artmaktadır.
Ekran kartına bir alternatif olarak, sistem grafik işleme için normal RAM ödünç aldığında ortaya çıkan entegre grafik kartları vardır. Tipik olarak grafikler, özellikle dizüstü bilgisayarlarda CPU’ya eklenir. Entegre grafikler normal bilgi işlem kullanımı için yeterlidir ve özel bir karttan daha ucuzdur, ancak yoğun düzenleme işleri veya ileri teknoloji oyunları maalesef kaldıramaz.
Güç kaynağı
Adından da anlaşılacağı gibi, güç kaynağı makinenin diğer tüm bileşenlerine güç sağlamaktadır. Diğer parçalara güç sağlamak için genellikle anakarta takılır. Güç kaynağı, dahili bir pille (dizüstü bilgisayarda) veya bir fiş aracılığı ile (masaüstünde) anakarta güç verir.
Daha fazla içeriklere göz atmak içinBilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.