Etkili İletişim Kurmanın Yolları birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. İnsanlar, konuşmaya başladıkları andan itibaren çevreleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Öğrendikleri yöntemlerle veya toplum tarafından kendilerine dayatılan yollarla da bu iletişimi devam ettirirler.
Bazen iletişimler yargılamaya veya talepte bulunmaya yönelik olabilir. Böyle bir iletişim kişilerin kendisini doğru ifade etmesini engellediği gibi karşısındaki kişiyi yanlış anlamasına da neden olur. Kaliteli bir iletişim kişilerin davranışlarını pozitif yönde geliştirmelerini ve daha mutlu olmalarını sağlar.
Kaliteli bir iletişim için yapılması gerekenler arasında şunlardır;
Konuşmak için sıranızı beklemek
Kaliteli bir iletişim için ne olursa olsun karşınızdaki kişinin konuşmasını bölmeyin ve onun konuşmasının bitmesini bekleyin. İletişim halinde iken söz kesmek ve konuşma aralarına girmek iletişimin kopmasına ve karşınızdaki insanın bu durumdan rahatsız olmasına neden olur. Karşınızdaki kişilerin anlattıklarını can kulağı ile dinleyin ve anlattıklarına önem verdiğinizi belli edin. Öte yandan söz sırası size geldiğinde, konuşmanın başında tasarladığınız sözleri söylemek yerine, karşınızdakinin size anlattıkları ile alakalı konuşmaya özen gösterin.
Fikir talebinde bulunmak
Bir kişinin tavsiyesini istemek, onun düşüncelerine değer verdiğinizi gösterir. Birinin fikrini sormak, onun söylediğini yapacağınız anlamına gelmez ama o insanın bakış açısıyla, olayları farklı bir şekilde ele alacağınızı gösterir. Bu da kaliteli bir iletişimin yollarından biridir.
Sorular sormak
İletişim halinde olduğumuz kişilere sorduğunuz soruların cevaplarının yalnızca evet veya hayır olmamasına özen gösterin. Karşınızdaki kişiyi daha ayrıntılı bir konuşmanın içine alabilecek sorular sorun. Detaylı sorular, karşınızdaki kişiyi size daha çok bilgi vermeye ve hikayesini anlatmaya teşvik edecek ve bu da iletişimi kaliteli hale getirecektir
İnsanları, hayatlarını paylaşmaya davet etmek
Kaliteli iletişimin yollarından biri de insanları yaşam tarzları konusunda konuşmaya teşvik etmektir. Çoğu kişi kendisi ile ilgili sohbetlerden hoşlanır. İnsanları hayatlarını anlatmaya davet ederek, o kişinin hayat hikayesine, düşüncelerine, ailesine ve amaçlarına değer verdiğinizi göstermiş olursunuz. Bu durum kaliteli bir iletişim için etkili olacaktır. Ancak bunu yaparken, kişilerin özel hayatlarını didiklememeye ve dedikodu yapmamaya özen gösterin. Şöyle ki, karşınızdaki kişi hayatını sizinle paylaşmaktan çekiniyorsa, konuyu hemen farklı bir yöne çekerek o kişiyi rahatlatabilirsiniz.
Görüşlerinizi ifade ederken hoşgörülü olmak
İletişim halinde olduğumuz kişilerle aynı fikirde olmadığımız durumlarda hoşgörüyü elden bırakmamalı ve kendi görüşümüzü ifade ederken saygılı olmaya özen göstermeliyiz. Çünkü duyduğu her şeyi onaylayan biri olmak yerine, bazen hayır diyebildiğinizi ve kendi düşüncelerinizi aktardığınızı da göstermelisiniz.
Daha çok anlatmalarını istemek
Kaliteli bir iletişimin temeli, karşınızdaki kişiyi daha çok anlatmaya teşvik etmektir. Özel hayatlarına fazla yoğunlaşmadan, diğer konular hakkında konuşarak karşınızdaki kişinin hayatı ile ilgili ayrıntıları da öğrenmiş olursunuz. Mesela, bir iş arkadaşınız başka bir iş aradığından bahsediyorsa, ona nasıl bir iş aradığını ya da ne yapmak istemediğini sorarak daha fazla anlatmasını sağlayabilirsiniz. Böylece, aileniz, iş arkadaşlarınız ya da yeni tanıştığınız bir kişi ile konuşurken kaliteli bir iletişim hâlinde olursunuz.
Açıklama istemek
Kişilerden herhangi bir konuda açıklama istemek, o kişiyi değerli bulduğunuzu, size bir şeyler öğretmesine izin verdiğinizi gösterir. Şayet biri size anlamadığınız konulardan söz ediyorsa hiç çekinmeden konuyla alakalı ilgili açıklama isteyebilirsiniz.
Mesela, iş yerinde bir arkadaşınız bilgisayarına yeni bir uygulama indirdiyse, bu uygulamanın nasıl kullanıldığını sormaktan hiç çekinmeyin. İnsanlardan bir konuda açıklama istemek, karşınızdaki kişinin sizinle olan paylaşımını arttırır. Bu da gerçekten, kaliteli bir iletişimin en güzel yollarından biridir.
Dinlediğinizi ve anladığınızı belli etmek
Bir an evvel kendi düşüncenizi söylemek yerine, karşıdaki kişiyi dinlediğinizi ve anladığınızı farklı bir biçimde gösterin. Söze başlarken, karşınızdakinin son üç kelimesini kullanarak karşınızdakini dinlediğinizi gösterebilirsiniz. Karşınızdaki kişi konuşurken onu dinleyip dinlemediğinizi anlamak için sizi deneyebilir ve siz de konuşmanızda başka şeylerden bahsediyor olabilirsiniz. Bu da karşınızdaki kişinin kendi konuşmalarını dinlemediğinizi düşünmesine neden olur.