Son yıllarda Beslenme, çocukların Beyin Gelişimi için iyi beslenmenin önemi yüksek düzeyde ortaya çıkmıştır. Çocukların dengeli beslenme alışkanlıkları ile hem bedensel hem de zihinsel sağlıkları üst düzeyde korunacaktır.
Düşünceyi, hafızayı, akıl yürütmeyi, dili, karar vermeyi ve problem çözmeyi kapsayan bilişsel işlevler genetik ve çevresel faktörler arasındaki bir dizi etkileşimin sonucudur. Çevresel faktörlerin en önemlisi ise besinlerdir. Peki, beslenmenin çocuk beynine etkileri nelerdir?
Beslenme: Beyin Gelişimi Üzerindeki Doğrudan Etki
Dengeli beslenme alışkanlıkları, beyin gelişimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Özellikle gelişimin kritik dönemlerinde yetersiz beslenme, belirli işlevlerde kalıcı değişikliklere neden olabilir. Ağırlıklı olarak şeker ve yağ bakımından zengin işlenmiş gıdaları tüketenlerin IQ seviyelerinin diğer çocuklara göre oldukça düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle çocukların beyin gelişimi için beslenmenin önemi çıkarılabilir.
Sadede karbonhidratlardan zengin bir beslenme büyümeyi ve ayrıca yaşamın ilk dört yılında çok önemli olan çocukların beyin gelişimini etkileyen demir ve vitamin gibi minerallerin eksikliğine neden olabilir. Beslenmeden kaynaklanan eksiklik ergenliğe kadar oluşmaya devam eder. Ayrıca düzensiz beslenme zayıf saç, cilt sorunları veya diş etlerinde sorunlar gibi özelliklere yol açabilir. Beslenmenin yetersiz olması, karbonhidrat içeriğinin fazla olması veya yağların kalitesiz olması da çocukların beyin gelişimi üzerinde olumsuz etki edebilir.
Yetersiz beslenme gibi uygun olmayan besinler de çocukların sağlığını ve düzgün gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle ebeveynler olarak çocuklarınızın yediği yiyeceklere özellikle dikkat etmeniz önemlidir. Onların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerinin temelleri sağlıklı besinlerle atılmaktadır.
Yetersiz Beslenme Hangi Sorunları Oluşturabilir?
Dengeli beslenme alışkanlıkları olmayan bireyler pek çok alanda eksiklik yaşarlar. Beslenmenin ilk olarak fiziksel etkileri göze çarpsa da beslenmenin çocuk beynine etkileri oldukça fazladır. Yanlış beslenme alışkanlıkları şu sorunları ortaya çıkarmaktadır:
- Besinlerden yoksun bir beyin konsantre olmakta zorlanabilir. Yetersiz beslenen çocuklar kendilerini yorgun hissedebilir ve öğrenmede sorun yaşayabilirler. Bunun nedeni, kandaki maddelerin beyin dengesizliklerine neden olabilmesidir.
- Çalışmalar dikkatsizlik ve hiperaktivitenin aşırı şeker ve işlenmiş gıda alımı ile bir ilişkisi olabileceğini ortaya koydu.
- Kahvaltı yapmayan veya yetersiz beslenen çocukların yetişkinlikte metabolik sendroma yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.
- Farklı araştırmalar, aşırı rafine şeker tüketiminin insülin direnci oluşturabileceğini, yani vücudun insülini şekeri taşımak için kullanamayacağını ve bu nedenle enerjiye dönüştürülemeyeceğini göstermektedir. Bu sorun özelikle beyin hücrelerine zarar verebilir.
Çocukların Beyin Gelişimi Nasıl Korunur?
Çocuklar söz konusu olduğunda, önerilen protein miktarını almak için antrikot yemelerine gerek yoktur. Aksine avucunuzun içi büyüklüğünde bir et parçası yeterlidir. Görüldüğü gibi dengeli beslenme alışkanlıkları için nicelikten çok, kaliteye dikkat etmek gerekmektedir.
Çocuğunuzun uygun bir kahvaltı yaptığından emin olmalısınız. Çocukların beyin gelişimi için meyve, yoğurt, süt, kepekli ekmek ve peynir sağlıklı ve besleyici bir kahvaltının parçası olabilir.
Vücudun düzgün çalışması için su tüketimi de şarttır. Çocuğunuzun gün boyunca yeterince su içip içmediğini kontrol edin. Tabii ki, doğal meyve suları ve süt de içilebilir ancak su tercihiniz olmalıdır. Çocuğunuza ağırlıklı olarak sebze ve meyvelere dayalı 3 öğün vermelisiniz. Beslenmenin çocuk beynine etkileri yoğun olduğundan çocuğunuza sağlıklı atıştırmalıklar vermelisiniz. Hamur işleri ve kurabiyeler yerine sebze ve meyveleri tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra ev yemekleri genellikle fast food yemeklerinden daha sağlıklı ve daha besleyicidir.