Kaş ve Saç Bakımı, yüze güzellik veren bakımlardır. Sosyal hayatta, iletişimimizde en çok kullandığımız görüntümüzü süsleyen saçlarımız ve kaşlarımızdır. Saçlar ve kaşlar zamanla yıpranır. Saçları ve kaşları sağlığına kavuşturan denenmiş bitkisel bakımlar vardır.
Saç Bakımı
Saçları dökülen, yıpranan ve incelen birçok insan vardır. Hem erkelerde hem de kadınlarda saç dökülme problemi görülür. Saçlar güzellik için oldukça önemlidir. Gür ve bakımlı duran saçlar özgüven duygusunu arttırır. Saç boyaları, spreyler, fön, jöle, stres, kötü hava koşulları ve beslenme bozukluğu saçların yıpranmasına, dökülmesine sebep olmaktadır. Saç ile ilgili sorunları çözmek için bitkisel tedaviler yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yıpranan saçlar için evde doğal yöntemlerle bakım yapılarak parlak ve sağlıklı saçlara kavuşulabilir. Saçlara uygulanan bazı bitkisel kürler:
Ardıç Yağı Maskesi
- 20 ml Ardıç Yağı (saçın gürlüğüne göre arttırılabilir.)
Ardıç yağı kuvvetli bir antiseptiktir. Ciltteki ölü deriyi, iltihabı ve egzamaları iyileştirerek saç köklerini besler. Ardıç yağı gece yatmadan saç diplerine iyice sürülür. Temiz beyaz bir tülbent ile saçlar iyice sarılır. İsteyen streç film de kullanabilir. Saç derisinde iltihap veya egzama var ise sökülmesine neden olur. Saç köklerini besleyen, saça parlaklık veren güçlü yağlardandır. Bitkisel saç bakımı için etkili ve başarılı sonuç veren yağlardandır.
Jojoba Yağı İle Maske
- 15 damla Jojoba yağı
- 10 damla Aloe Vera yağı
Belirlenen ölçülerdeki yağlara cam bir kâse içinde karıştırılır. Karışım saç diplerine ve saçlara sürülür. Ilık su ile yıkanır. Jojoba yağı, saç diplerinin ürettiği yağlarla aynı birleşimlere sahiptir. Saçı oldukça yumuşatan bir özelliği vardır. Bitkisel saç bakımları içerisinde başarısını kanıtlamış kürlerdendir.
Sirke
Saçlar ılık su ile güzelce temizlenir. Saç derisinin ve köklerinin hava alması sağlanır. Son durulama suyuna yeteri kadar sirke konulur. Saçların her tarafı iyice sirkeli su ile ıslatılarak masaj yapılır. Yüzyıllardır denenen bu yöntem saç derisini besler, saçı arındırır ve parlaklık verir. Etkili bir saç bakım maskesidir.
Lavanta Yağı
- 20 ml lavanta yağı (daha da fazla olabilir.)
Bitkisel tedavilerle saç dökülmesi kontrol edilebilir. 20 ml veya daha fazla lavanta yağı saça ve saç derisine cömert bir şekilde sürülür. Streç film ile saçlar sarılır. İyice saça yedirilen yağ bir ya da bir buçuk saat bekletilir. Ilık bir su ile saçlar zedelenmeden yıkanır. Günlük yapılacak bu tedavi saçı nemli ve sağlıklı yapacaktır. Tedavinin etkisini arttırmak için hindistancevizi yağı da karıştırılabilir. Kendini kanıtlamış saç bakım kürüdür.
Fesleğen Maskesi
- 50 gram fesleğen
- Aldığı kadar su
Fesleğen yapraklarının antioksidan özelliğe sahiptir. Yaşlanma etkisini azaltır ve radyasyon ışınlarına karşıda etkili bir bitkidir. 50 gr fesleğen bir tencere içerisine konur. Üstü geçene kadar su ile doldurulur. Kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır. Banyo yaparken son durulama suyu olarak saçlara sürülür. Fesleğen saç köklerini uyarır. Sağlıklı saç üretiminde etkili bir bitkidir.
Papatya Maskesi
- 1 avuç papatya
- 1 tas sıcak su
Papatya bitkisi saç derisini temizler. Sert saçları yumuşatır. Saç derisi iltihaplarına iyi gelir. Saç derisinin dokularını güçlendirir. Banyoya girmeden küçük bir kase papatya banyo tasına konur. Üzerine sıcak su eklenir. Papatya rengini suya salar. Papatyalar süzülür. Banyo yaptıktan sonra son durulama suyu olarak saça dökülür. Papatya kuvvetli saç bakım maskeleri arasındadır.
Aspirin Maskesi
- 22 adet aspirin
- 1 Çorba kaşığı karbonat
Saç köklerini ve derisini besleyen mucizevî yöntemlerden biridir. 22 adet aspirin sıcak bir suda eritilir. Suyun içerisine bir çorba kaşığı karbonat katılır ve karıştırılır. Banyodan sonra ıslak saçlara ve saç diplerine karışım sürülür. 25 dakika saçlarda bekletilir. Bol su ile yıkanır. Bu saç bakımı kürü, saç diplerini besler ve saçlara parlaklık verir.
Kaş Bakımı
Kaşlar gözümüzün üst kısmında, alnın bitiş yerinde bulunan kıl kümeleridir. Kaşlar göz çevresini takip eder. Yüzün biçimini tamamladığı gibi birçok faydası da bulunmaktadır. Kaşlar ter sularını ya da diğer yüze gelen sıvıları tutar ya da yönünü değiştirir. Suyun göze girmesini engeller. Gözün netliği bozulmamış olur.
Kaşlar erkelerde de kadınlarda da bulunur. Yüzün duygu durumunu dış dünya ya yansıtan organlardandır. Kızgın ya da şaşkınlığımız kaşlarımızla belirtiriz. İnsandan insana değişen uzunluk ve kalınlıktadır. Her insanın yüz biçimine göre bir kaş şekli vardır. Özellikle bayanlar tarafından kaşlar farklı şekillerde biçimlendirilir. Kaş modelleri modaya göre de değişmektedir. Kavisli kaş, düz kaşlar, doğal kaşlar ya da kaşlar tamamen alınarak kalemle çizilen kaşlar oluşturulur.
Mevsim değişiklikleri, aşırı makyaj ve sürekli alınan kaşlar zamanla yıpranır. Bazı kimyasal ilaçlar ve hastalıklarda kaşların dökülmesine neden olur. Kıl kökleri yorgunluk meydana gelir. Belli bölgelerde seyrelme olur. Bu zaman zarfında kaşlar belli bir bakıma ihtiyaç hisseder.
Kaşlar yüz biçimini ve güzelliğini etkileyen önemli kıllardandır. Yıpranan ve yorulan kaşlara canlılık katmak amacıyla çok eski çağlardan beri kullanılan belli bitkisel kaş bakım takviyeleri yapılmıştır.
Kaş Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaş Bakımı Nasıl Yapılır, birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte Kaş Bakımı Yapımı ile ilgili detaylar.
Kaş Gürleştirme ve Kepeklenmeye Baden Yağı
Kaşların dökülmesini engellemek ve küsen kasların tekrardan çıkmasını sağlamak için kulak pamuğuna badem yağı damlatılır. Her gece yatmadan önce kaşlara sürülür. Bu yöntem kaşı beslediği gibi parlak görünmesine de neden olur. İyi bir kaş bakım yöntemidir.
Kaş gürleştirme ve Kepeklenmeye Fındık Yağı
Fındık yağı aktarlardan satın alınabildiği gibi evde de yapılabilir. Bir avuç fındık teflon tavada kavrulur çıkan yağı kaşlara sürülür. Hafta da üç kez yapılırsa daha iyi verim elde edilir. Ayrıca kaşlarda kepeklenme varsa, kepeklere de iyi gelir.
Kaş Gürleştirmeye ve Kepeklenmeye Bitkisel Yağlar
Çörek otu yağı ile susam yağı karıştırılır. Kulak pamuğu ile kaşlara sürülür. Gül suyu ile kaşlar temizlenir. Kepeklenmeyi giderdiği gibi kıl köklerini besler. Kaş bakımı için ideal bir karışımdır.
Kaş Gürleştirme Formülü
- 1 Çay kaşığı çam balı
- 1 Çay kaşığı zeytinyağı
- 1 Diş sarımsak
Sarımsağın kabukları ayıklanır ve rendelenir. Bir çay kaşığı zeytinyağı ile 1 çay kaşığı çam balı karıştırılır. Bir gece cam bir kavanozda bekletilir. Kulak pamuğu ile kaşlara sürülür. Hafta da iki kez yapılırsa daha iyi sonuç elde edilir.
Kaş Gürleştiren Aloe Vera Yağı
Aloe Vera yağı kulak pamuğu ile kaşlarımıza sürülür. Kaşlarımızı beslediği gibi parlak görünüme kavuşmasını sağlar. Kepeklenmeye de etkili bir çözümdür. Kaş bakımı için etkili yağlardandır.
Kaş Gürleştiren Vazelin
Küçük bir vazelin kutusuna 1 ampul E vitamini katılıp karıştırılır. İyice harmanlanan E vitaminli vazelin geceleri yatmadan önce kulak pamuğu ile sürülür. Hafta da üç kez yapılması tavsiye edilir. Kaşlarda bulunan kepek varsa onlara da etkili bir çözümdür.
Kaş Gürleştiren Sarımsak
Düzenli alınan kaşlar bazı bayanlarda dökülmeye neden olur. Dökülen bölgede tekrardan kaş çıkmasını istiyorsak 1 diş sarımsağın kabukları ayıklanarak ikiye bölünür. Bıçakla kesilen taraf dökülen alana iyice sürülür. Hafta da iki kez yapılır ise sağlıklı bir verim elde edilir.
Kaşları Gürleştiren ve Kepeği Önleyen Kekik
- 1 çay kaşığı kekik otu
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 1 – 2 çay bardağı sıcak su
1 çay kaşığı kekik yarım çay bardağı sıcak su ile haşlanır. Kekik rengini suya verip soğuduktan sonra süzülür. İçerisine 1 çay kaşığı zeytinyağı katılır. Hafta da üç kez kaşlara sürülür. Sabahleyin bebek şampuanıyla yıkanır.
Akşamları yatmadan önce yüze nemlendirici sürülürse hem cildinizi besler hem de kaş köklerini besler. Kaşların ve saçların dökülmesi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Doktora görünmek daha isabetli bir karardır.