İnsan vücudunun temelini oluşturan amino asitlerin birleşmesiyle proteinler oluşur. Öte yandan proteinler, hücrelerin içindeki olayları katalize etmekten sorumludur. İnsan vücudunun dokularını oluşturan ana madde sudur. Öte yandan proteinler, insan vücudundaki hücrelerin işlevlerinde ve dokuların birbirine bağlanmasında etkili olan ikinci maddedir. İnsan vücuduna kritik bir katkısı olan amino asitler, bazik amino asitlere ve ikincil amino asitlere ayrılır.
Proteinin özünde bulunan amino asitler düz bir sıra halinde birleşir. Her amino asit iki amino aside bağlanabilir. Temel amino asitler, bu sekans tarafından oluşturulan ve vücutta bulunması gereken zorunlu amino asitlerdi. Bu esansiyel amino asitler insan vücudu tarafından üretilmez ve dışarıdan çeşitli şekillerde alınması gerekir.
Esansiyel amino asitler, insan vücudundaki dokuların büyümesi, bağışıklık sisteminin oluşumu ve bakımı, gerekli enerjinin üretimi, besinlerin emilimi ve hücre onarımı gibi görevlere sahiptir. Esansiyel amino asitler eksik, insan vücudunun gelişiminde yavaşlama, halsizlik, üreme sorunları, sinir sistemi bozuklukları, bağışıklık sorunları ve sindirim sorunları ortaya çıkmaya başlar. Bu amino asitlerin eksikliği, vücudun her yerinde çeşitli problemlerle kendini gösterecektir.
Amino Asit Nedir?
- Amino asitlerin ana yapı taşıdır. Bağışıklık sistemini ve bağırsakları düzenlemede etkilidir.
- Dışarıdan alınan amino asitleri parçalayarak vücut tarafından emilmesini sağlar ve kan akışını düzenler.
- Vücut tarafından üretilmesine rağmen dışarıdan da alınabilen bir amino asittir. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur.
- Amino asitler Glutamin ve Glisin ile kombine edildiğinde oldukça güçlü antioksidanların oluşmasını sağlar. Kilo kaybı ve vücut geliştirmede etkilidir.
- Kasların ve merkezi sinir sisteminin oluşumunda etkilidir. Bağışıklık üzerinde etkisi vardır.
- Vücutta testosteron üretiminden sorumlu amino asittir.
- Uyku kalitesini arttırmada ve Parkinson, Alzheimer gibi hafıza problemlerini önlemede etkilidir.
- Sinir ve beyin dokularının düzenlenmesinde ve idrar atılımı gibi fonksiyonlarda etkilidir.
- Enerji üretimini sağlar. Sindirim ve bağışıklık sisteminin görevini etkin bir şekilde yerine getirmesi için etkilidir.
- Vücutta bulunan proteinlerin büyük bir kısmı amino asit glisinden oluşur.
- Hormonların işleyişi ve vücuttaki hücrelerin oluşumu için hayati öneme sahiptir. Amino asit glisin vücut tarafından üretilmesine rağmen, aynı zamanda çeşitli gıdalar ve takviyelerle vücuda alınması gerekir.
- Vücutta bulunan kollajen yapısını oluşturan en temel maddelerden biri olan glisin, bağışıklık gelişimini destekler. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Vücutta bulunan keratin yapısının ana bileşeni olan glisin, saç ve tırnakların yapısında bulunur. Kemik yapısında aktif rol oynar ve beyin sistemlerinin gelişiminde de çok etkilidir.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.