Bel Fıtığı Nedir, Omurilik kanalını oluşturan otuz bir tane omurumuz vardır. Bu omurlar boyun bölgesinden başlayıp kalçanın aşağısına kadar iner. Belli bir nizam ve düzen içinde bulunurlar. Omurganın esnek olmasını sağlayan bu kemikler arasında diskler vardır. Dairesel olan diskler omurlar arasında yastık görevi görürler. Disklerden bir tanesi veya birkaç tanesi bulunduğu yerden kayması sonucu bel fıtığı oluşur. Vücut aşırı zorlandığı zaman bu diskler kayar.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığı rahatsızlığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık görülen bir hastalıktır. Genç, yaşlı fark etmeden herkes bu rahatsızlığa yakalanabilir. Bu rahatsızlık hastanın sosyal ve özel yaşamının kalitesini düşürür. Hastanın birçok kabiliyetini kısıtladığından istediği gibi hareket edemez.
Bel Fıtığındaki Ağrılar Neden Olur?
Omuriliğin içinden geçen ve bedenin diğer alanlarına beyinden gelen mesajları ileten sinirlere kayan diskler baskı yapmaya başlar. Bu baskı sonucu şiddetli ağrılar meydana gelir.
Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
Bel fıtığının en belirgin özelliği bacakta ağrı olmasıdır. Fıtık, bacaklara gelen sinirlere baskı yapması sonucu bacak ağrıları oluşur. Öksürme ve ıkınma ağrıyı arttırır. Bel ağrısı daha arka plandadır.
Eğer fıtık büyükse, orta hattan baskı yapıyorsa iki bacak birden ağrıyabilir. Genelde tek bacakta görülmektedir. Hasta yürürken topallayabilir, bacak uyuşabilir. Felç olabilir veya bacak hissi azalabilir. Bel fıtığının ilerlemiş durumlarında idrarını tutamama ve büyük abdestini yaparken zorlanma belirtileri olur.
Bel Fıtığı Nedenleri
- Aşırı kilolularda görülür.
- Vücut dengesini bozan hareketlerde bulunma (yukarı uzanma, yana eğilme)
- Genetik yatkınlık
- Kollajen yapıda bozukluk (Vücudumuza hareketini sağlayan yapı taşı kemik, kıkırdak ve eklemleri oluşmasını sağlayan protein)
- Ağır iş yapanlarda (hamal, uzun süre ayakta duranlarda, vs.)
- Klima ve cereyanda kalanlarda
- Stres başlıca etkenlerdir.
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Birçok hastalığın belirtisi de bel fıtığı belirtisi gibidir. Doktora başvurmadan kendi kendimize bel fıtığı teşhisini koyamayız. Doktor muayenesinde sinir germe testleri yapılır. Sonuç pozitifse bel fıtığı olduğumuz anlaşılır. Emar, bilgisayarlı tomografi ve röntgen filmlerinde de bel fıtığı rahatlıkla görülebilmektedir.
- Başlangıç aşamasında olan bel fıtığı
- İlerlemiş olan bel fıtığı olmak üzere iki türlü bel fıtığı vardır.
Başlangıç Aşamasında Olan Bel Fıtığı
Bel fıtığı başlangıç aşamasında olan hasta ameliyat edilmez. Fizik tedavi ve kas gevşetici ilaçlarla tedavi edilir. Kasları güçlendirmek için düzenli olarak egzersizler yapılması gerekir.
İlerlemiş Olan Bel Fıtığı
İlerlemiş olan bel fıtığında diskler sinire aşırı derecede baskı yaptığı için ağrılar şiddetlenir. Hasta günlük aktivitelerini yerine getiremez. Hasta idrar kaçırmaya başlamışsa ameliyat olma ihtimali artar. Yapılan tetkikler sonucu doktor tarafından ameliyata karar verilir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Olmak
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatında bazı riskleri vardır. Hasta, ameliyat sonrası doktor tavsiyesine uymadığı takdirde tekrarlama ihtimali yüksek olan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hasta aynı gün ayağa kalkar. Ameliyat yöntemlerindeki teknoloji oldukça geliştiği için sakat kalma ihtimalide çok düşüktür.
Hasta ameliyattan sonra, doğru oturup kalkmaya, kilo almamaya ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat etmelidir.
Bel fıtığına karşı evde uygulanan bazı tedavi yöntemler de vardır. Bel fıtığı aşağı yukarı insanoğlu var olduğundan bu tarafa görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa karşı toplumda bazı alternatif tedaviler geliştirmiştir.
Bel Fıtığına İyi Gelen Bitkiler
Bel Fıtığına İyi Gelen Bitkiler birçok kişi tarafından araştırılıyor, şimdi sizlere Bel Fıtığı olan kişiler için iyi gelecek bitkiler nelerdir? bunları madde madde göstereceğiz. İşte Bel Fıtığına İyi Gelen Bitkiler..
Kırkkilit Otu (At kuyruğu)
Kırkkilit Otu, Bir bardak su içerisine 50 gr. at kuyruğu otu konularak kaynatılır. Ilıklaşan at kuyruğu otu bir kâse içerisinde sırt bölgesine sürülür. İkinci günde aynı uygulama yapılır ve ardıç yağı sürülür.5-6 kez tekrarlanır.
Aksöğüt otu
Aksöğüt otu, Aksöğüt bitkisinin gövdesi kullanılır. Şiddetli bel fıtığı ağrılarında ağrı dindiricidir. İçerisindeki salisin maddesinin büzücü etkisi bulunur.
Çarkıfelek
Çarkıfelek, 1 çay kaşığı bitki bir bardak kaynar su ile haşlanır. Demlendikten sonra hem içilir hem ağrıyan yerlere sürülür. Gevşetici ağrı dindirici özelliği vardır.
Biberiye
Biberiye, 1 tatlı kaşığı biberiye bir bardak kaynar su ile haşlanır ve içilir. Sinir kaynaklı ağrıları hafifletir.
Amberbaris
Amberbaris, Bel fıtığı sebepli hastalıklara iyi gelmektedir. Siyatik ve eklem romatizmasına da faydalıdır. Çay kaşığı (eğer kökü kullanılacaksa 1 çorba kaşığı) 2 bardak su da 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa içilir.
Viks
Viks, Viksin içerisine limon sıkılarak karıştırılır. 3 ya da 4 gün boyunca bele sürülür. Sürdükten sonra istirahat edilmesi gerekmektedir.
Çam Kozalağı
Çam Kozalağı, 1 bardak su içerisine 4-5 gr taze kozalak atılır. 4-5 gün bir bardak içilir. Acı olursa tatlandırılabilir.
Defne Yaprağı
Defne Yaprağı, 5-6 adet defneyaprağı 1 bardak kaynar su ilave edilir. Ilıdıktan sonra içilir. 3-4 gün boyunca bu küre devam edilir.
Rezene
Rezene, 1 bardak kaynar su içerisine 5 gram rezene atılır. 10 ya da 15 dakika demlendirilir. 2 ya da 3 gün bu küre devam edilir.
Bel Fıtığından Korunmak için Neler Yapmalıyız?
- Ağır yük kaldırmamaya özen gösterilmesi gerekir.
- Yerden veya herhangi bir yerden bir nesne alınacağı zaman direk eğilmeden yere çömelerek, dizleri kırarak alınması gerekir.
- Spor yaparak kasların güçlendirilmesi gerekir. Hareketsiz vücudun kasları da zayıflamaktadır.
- Yatarken sağ tarafımıza doğru yatmalıyız. Ortopedik yataklarda yatılması gerekir.
- Yatarken bel ve boyun bölümleri boşlukta bırakılmamalı.
Ayrıca Sandalyede otururken dik ve ortopedik yastık kullanarak oturmalıyız. Bel bölümünü boşlukta bırakmamaya dikkat etmeliyiz.