Hepinize selamlar arkadaşlar, bu yazımızda sizlere Beyincik sarkması baş dönmesi yapar mı? Beyincik sarkması hangi durumda ameliyat edilir? Beyincik Sarkması Nedir? ve bu tarz sorularınızın cevabını vereceğiz.
1890’lı yıllarda Avusturyalı patolog Hans Chiari tarafından hastalıkla ilgili anormallikleri tanımlarken ortaya çıkan beyinciğin sarkması, Chiari malformasyonu olarak da bilinir. Beyincik sarkması için iyi bilinen bir diğer isim Arnold- Chiari’dir.
Beyin omurilik sıvısı, beyin omurilik sıvısını açıklıktan daha aşağı itmesi nedeniyle kolayca hareket edemez. Bu blokajdan sonra omurilikte veya beyinde sıvı birikir.
Beyincik Sarkması Belirtileri;
- Baş dönmesi ve boyun ağrısı,
- Ellerde ve ayaklarda meydana gelen uyuşma ve karıncalanma,
- Yutma güçlüğü hissi,
- Üst vücutta meydana gelen ağrı, halsizlik ve sıcaklık,
- Vücudun dengesini korumada zorluk,
- Yürüme zorluğu,
- Ani işitme kaybı,
- Kol, sırt, bel ve omuzda oluşan ağrılar,
- Kulakta kulak çınlaması ve mide bulantısı,
- Vücutta meydana gelen baş dönmesi ve titreme,
- Hapşırma ve öksürme meydana gelmesi,
- Gözlerin arkasındaki ağrı ve çift görme başlangıcı,
- İlerlerse geceleri ortaya çıkan nefes darlığı,
- Uyku apnesinin ortaya çıkışı,
- En sık görülen semptomlar seste ses kısıklığı, kol ve bacakta güç kaybıdır.
Genellikle rahimde ortaya çıkan beyinciğin sarkması, rahimdeki bir bebeğe veya doğum sırasında yapılan ultrason testleri ile teşhis edilebilir. Muayene sırasında serebellar prolapsus bulgusu olan hastalarda denge, bilişsel işlevler, hafıza ve motor beceriler, refleksler ve duyular değerlendirilir ve teşhis edilmeye çalışılır.
Beyincik sarkma tanısına destek sağlamak için manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve direkt radyografiler gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre tespit edilen anormalliklere göre kemik yapısı, beyin dokusu, organlar ve sinirler değerlendirilir.
Beyincik Sarkması Tedavisi;
Beyincik sarkması olan hasta şiddetli ağrı yaşarsa, progresyon riski göz önüne alınarak ilaç kullanılabilir ve cerrahi müdahale yapılabilir. Hastaya uygulanacak tedavi, oluşan fıtık tipine, hastanın durumuna, hastalığın evresine bağlı olarak değişebilir.
Şiddetli baş ağrıları nedeniyle çok sayıda hasta tıbbi kurumlara başvurmaktadır. Baş ağrıları bazı bireylerde güçlü, bazı bireylerde hafiftir. Şiddetli baş ağrısı olmayan bazı kişiler, hastalığın ilerlemesinden endişe ederek ameliyat isteyebilir.
Beyincik sarkması yaşayan hastaların ağrı kesici ilaçlar kullanarak kendi başlarına tolere edebilecekleri hafif baş ağrılarını veya karıncalanma, uyuşma gibi hisleri geçici olarak tedavi edebilirler. Ameliyata ihtiyacı olmayan hastaların tedavi süreçleri MR ile takip edilebilir.
Cerrahi operasyona ihtiyaç duyan hastaların ameliyatları kafatası kemiğinin bir kısmı çıkarılarak yapılır. Beynin açıkta kalan kısmı vücudun başka bir kısmından alınan doku ile kapatılır. Bu operasyonla beyincik ve beyin sapı için daha geniş bir alan oluşacaktır.
Ameliyatla genişletilen alan sayesinde omurga üzerindeki baskı azalacaktır. Operasyonda gerekirse, elektrik akımı yardımıyla beyincikler bademcikler azaltılabilir. Alanı daha da genişletmek gerekirse, omurganın bir kısmı da çıkarılabilir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.