Bronşit Hastalığı Nedir ?
Bronşit, akciğerlerde bulunan küçük hava kesecikleri olan bronşlardaki enfeksiyon varlığına verilen isim olarak tanımlanmıştır. Hastalığın görülme sıklığı yaşa, bağışıklık sistemine ve mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Akut bronşit rahatsızlığı, özellikle kış aylarında ve bahar ayları başlangıcında görülme sıklığı artış gösterir. Akciğerlerin hava kesecikleri olan bronşlardaki keseciklerin iltihaplanmasına bağlı olarak bu kesecikler daralır ve bu sebeple akciğerin işlev kapasitesi azalır. Bu durum genellikle 2 yaş ve altı çocuklarda sıklıkla ortaya çıkabilir ve bu hastalık akut bronşit hastalığı olarak ifade edilir. Peki akut bronşit hastalığının nedenleri neler olabilir?
Akut Bronşit Belirtileri
Akut bronşit üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Hastalığın başlamasından sonra ilk gösterilen belirtiler genellikle, burun akıntısı, hapşırma ve üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıdır. Bronşitte gösterilen ilk belirtiler genellikle grip benzeri belirtiler olmaktadır.
Bronşlardaki enfeksiyonun artması ile birlikte yüksek ateşe bağlı iştah kaybı da görülmesi muhtemeldir.
Hastalığın biraz daha ilerlemesi sonucunda akciğerlerdeki keseciklerin neredeyse tamamen tıkanması sonucunda solunum güçlüğü çekme problemi de görülmektedir.
Solunum sıkıntısı durumunun başlaması ile ani öksürük krizleri yaşanması meydana gelir.
Hastalığın tanısı için en önemli klinik bulgu solunum güçlüğü çekmek ve ciğerlerdeki hırıltı veya hışırtı şeklinde duyulan ve hissedilen üfürük ve solunum sesleridir. Peki bronşit tanısı nasıl koyulur ve tedavi süreci nasıl ilerler?
Bronşit Tanısı ve Tedavisi
Akut bronşit ve astım bronşit ilk belirtilere bakılarak ayırt edilmesi oldukça zor olan iki hastalıktır. Çünkü ilk belirtiler çok benzer seyir eder. Bu yüzden ilk bronşit atakları yaşanmaya başladığında ayırt etmek oldukça zordur. Devam eden ataklar ile birlikte hastalığın ayırt edilip kesin teşhis edilmesi bulguların varlığına göre kolaylaşır. Bronşit atağı öncesinde viral enfeksiyon bulgusuna rastlanmadığı, hırıltılı solunumun sık sık tekrarlanması, ailede alerji ve astım geçmişi olan kişilerin olması kişinin astım bronşit olma ihtimalinin yüksek olduğunun kanıtlarındandır.
Bronşit tanısının kesin konulması sonrasında, hastalığın derecesinin belirlenmesi için klinik derecelendirme işlemi yapılır. Bu işlem, hastanın bir dakika içindeki solunum sayısı, hırıltılı solunum sayısının tekrarlanma süresi, genel durumdaki bozukluklar yani iştah kaybı, huzursuzluk, alerjik reaksiyon gibi bulguların belirlenmesi ile yapılır. Bu bulgulara göre bronşit değerlendirmesi tablosuna göre; 1 ile 3 arasında ölçülen şiddet hafif, 4 ile 8 puan arasında ölçülen hastalık şiddeti orta, 9 puan ve üstü ölçülen astım şiddeti ağrı seyir eden hastalık olarak tanımlanır. Şiddeti 9 ve üzeri ağır seyir eden bronşit vakaları genellikle kronik bronşit ve KOAH kaynaklı rahatsızlıklardan kaynaklıdır.
Bronşit tedavisinin amacı, bronşit semptomlarını kontrol altında tutarak azaltmak ve hastaya destek bakım uygulamaktır. Tedaviye genellikle solunum sıkıntısının giderilmesi ve bronşların hava kapasitesinin artırılması amacı ile bronkadilatatör ajanları ile başlanmaktadır. Ağır seyreden vakalarda ise farklı yöntemler tercih edilebilmektedir. Hastaya başlanan ilaç tedavisi düzenli aralıklar ile takip edilmeli ve hastalığın seyrine göre dozu ayarlanmaktadır. Tedaviler yaşa ve hastalığın derecesine göre değişiklik gösterir.
Bronşite Ne İyi Gelir?
Bronşit için yapılan tıbbi tedavinin yanında evde de semptomları azaltacak bazı uygulamalar yapılabilir.
Balgam problemi için ılık su ve tuz ile gargara boğazı rahatlatacak ve boğaz enfeksiyonunu azaltacaktır.
Bulunan ortamın nemlendirilmesi ciğerlerin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Hastalık boyunca bol su tüketimine dikkat etmek vücuttaki ödemin atılması için önemlidir.