Burun Estetiği Ameliyatı, Burnun daha güzel ve çekici görünmesi için yapılan ameliyatlara estetik rinoplasti veya rinoplasti denir. Estetik rinoplasti, iyi sonuçlarla en sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir.
Estetik açıdan oldukça hoş bir yapı olan burnun görünümünü değiştirmek için yapılan ameliyat, nefes alma ve koku alma gibi çok önemli fonksiyonlarını mümkün olduğunca korumalıdır. Burun estetiğinizin fonksiyonel ve estetik olması için Burun konkalarının genişlemesinden sonra burnunuzdan rahatça nefes alabilmeniz ve koku alabilmeniz gerekir, sinüzit ve diğer fonksiyonel problemler aynı ameliyatla mümkün olduğunca giderilebilir. Çözüm çok önemli.
Yüz anatomisinin en belirgin yapılarından biri olan burnun estetik ve fonksiyonel cerrahisi için kullanılan cerrahi teknikler ve teknikler daha iyi görsel ve fonksiyonel sonuçlar elde etmiş ve cerrahi sonuçları iyileştirmiştir. Sonrasında daha hızlı ve daha rahat bir iyileşme süreci sağlamak için sürekli gelişmektedir..
Günümüz burun cerrahisinde başarılı sayılan estetik ve fonksiyonel sonuçlara ulaşabilmek için ameliyatı yapan cerrahın burun cerrahisi alanında geniş deneyime sahip olması ve en son bilgi, cerrahi teknik ve tekniklerle donatılmış olması zorunludur. Ve bu konuya teknik olarak uygulanabilir. Başarılı bir estetik burun ameliyatı için hasta memnuniyeti en önemli kriterdir. Bu ancak burnunuz istediğiniz görünüme sahipse ve ameliyat sonunda rahat nefes alabiliyorsanız mümkündür.
Rinoplastiden istenilen görsel sonucun alınabilmesi için hekimin ameliyat öncesi cerrahi beklentileri tam olarak anlaması gerekir.Cerrahların cerrahi sonuçları dijital görüntülere uygularken bu beklentileri karşılayan müdahaleleri planlamasına yardımcı olur.
Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) Nasıl Yapılır?
Rinoplasti veya rinoplasti olarak bilinen bir cerrahi işlem sırasında burundaki estetik problemlerin doğasına, burundaki dokunun özelliklerine, hastanın ameliyattan beklentilerine ve sinüzit gibi rahatsızlıklarının olup olmamasına bağlı olarak farklı cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Tercihli burun eğriliği veya burun etli hiperplazisi aynı ameliyatla tedavi edilebilir.
Rinoplasti, özel durumlar dışında genel anestezi altında yapılır ve operasyon, cerrahi prosedüre ve işleme bağlı olarak 1,5 ila 2,5 saat sürer. Daha önce burun ameliyatı geçirmiş hastalarda veya sinüsü içine almayı veya kulak veya kaburgalardan kıkırdak parçaları çıkarmayı amaçlayan ameliyatlarda ameliyat süresi daha uzun olabilir.
Rinoplastinin temel prensibi, tamamen burun içinden veya derinin iki burun deliği arasındaki kısmından yapılan bir kesiden girilen aletlerle burun derisinin ve burnun iç kısmının kapatılmasıdır. Kemik ve kıkırdak yapılardan gelen dokuyu içeren mukoza zarı. Şekil ayarlandıktan sonra cilt ve mukoza zarının eski haline döndürülmesi işidir. Rinoplasti, özel durumlar dışında doğrudan burnu kaplayan deriyi içermez.
Cerrahi Yaklaşımlar ve Teknikler
Burun dış ve iç bölgelerindeki sorunları gidermek için yapılan rinoplastinin iki temel yaklaşımı “açık rinoplasti” ve “kapalı rinoplasti” olarak adlandırılır. İki teknik arasındaki fark, açık teknikte burun ucundaki küçük bir kesi ile burun derisinin tamamen çıkarılması ve tüm anatominin doğrudan görülmesine olanak sağlamasıdır. Kapalı teknikte burun ön kısmından kesi yapılmaz, sadece burundan yapılır ve işlem biraz kısıtlı bir görünüm altında yapılır. Her iki yaklaşımın da birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır, bu nedenle uygulama tercihen nazal anatomi ve nazal problemin özelliklerine göre yapılmalıdır.
Burun estetiğinde düzeltilmesi gereken kemik ve kıkırdak sorununu ortaya çıkarmak için bu iki yaklaşımdan biri uygulandıktan sonra mevcut sorunun niteliğine ve yapılacak işleme göre çeşitli cerrahi işlem ve teknikler kullanılmaktadır. . Açık veya kapalı bir yaklaşımla uygulanabilen rinoplastide kullanılan teknikleri anlatan başlıca terimler şunlardır:
- Yapısal veya küçültme rinoplasti
- Koruyucu Rinoplasti – Konservatif Rinoplasti
- Aşağı bastırarak rinoplasti
- Rinoplastiyi hayal kırıklığına uğratmak
- Burun estetiği
Ameliyat sırasında kullanılan teknik donanıma bağlı olarak piezoelektrik cihazlar, mikromotorlar, tur sistemleri gibi ultrasonik rinoplasti, piezo rinoplasti, elmas rinoplasti, hassas rinoplasti gibi isimler kullanılır. Plastik cerrahi için kullanılabilir.
Cerrahi Yaklaşım Şekilleri
Cerrahi Yaklaşım Şekilleri birçok kişi tarafından merak edilmektedir, işte detaylar..
Kapalı Rinoplasti
Kapalı rinoplastide müdahale bölgesine sadece burun deliğinden yapılan bir kesi ile ulaşılır. Bu yaklaşım, iyi seçilmiş hastalarda kısa sürede ameliyat yapılmasına olanak sağlar ve burun ucundaki deri tam olarak kaldırılmadığı için ödem oluşumu daha az ve iyileşme süresi daha kısadır.
Burun ucunda rinotip adı verilen ciddi bir şekil bozukluğu olmayan, henüz estetik burun ameliyatı geçirmemiş veya iki burun geçişi arasında nazal septumda büyük bir eğriliği olmayan hastalara kapalı rinoplasti. Burun köprüsünün kemikli ve kıkırdaklı çıkıntıları (burun kemeri, burun kamburluğu).
Kapalı teknik, burun ucu problemlerini çözmek için kullanılabilir, ancak diğer tüm adımlar açık tekniğe benzer. Kapalı teknik, açık teknik gibi orta hat burun kıkırdağına veya doğal pozisyona etki etmediği için simetriyi kontrol etmek daha zordur.
Açık Rinoplasti
Açık rinoplasti tekniği burun ucunda bariz şekilsel bozukluk yada asimetri olan, daha ilkin ameliyat olmuş veya güzel duyu ameliyatla beraber aynı seansta burun içindeki perdenin (septum) ciddi boyuttaki eğikliklerine müdahale edilmesi ihtiyaç duyulan hastalar için tercih edilen bir yöntemdir.
Hem rinoplasti yapılacak hastaların çoğunda burun ucunda da sorun olması aynı zamanda bulunduğumuz coğrafyada burun arasında ciddi eğikliklerin çoğunlukla izlenmesi sebebi ile aleni rinoplasti yaklaşımı daha çok tercih edilmektedir. Açık yaklaşımda iki burun deliği arasındaki cilt bölmesinin (kolumella) orta kısmından yatay bir kesi yapılarak ameliyata başlanmakta ve burun derisi bu yolla kaldırıldıktan sonrasında burun ucunu ve burun sırtını meydana getiren tüm kıkırdak ve kemik yapılar ortaya konularak ameliyat doğrudan görüş altında uygulanmaktadır.
Bu yöntemle meydana getirilen ameliyatta gereksinim olan yerlere kıkırdak destek sunar yerleştirilip dikişlerle sabitlenmesi, burun içi perdenin düzeltilerek sabitlenmesi ve simetrinin sağlanması daha rahat olmakta bununla beraber ameliyat daha sonra burnun yada burun ucunun biçim değiştirmesi, burun ucunun düşmesi, burun içi perdenin (septum) kayması şeklinde riskler en aza indirgenmektedir.
Açık teknik ameliyatlarda burun uç kısmında meydana getirilen kesi doğru teknikle ve müsait dikiş materyalleri kullanılarak kapatıldığında ortalama 1,5-2 ay arasında ayrım edilmeyecek halde tamamen iyileşmektedir.
Cerrahi Teknikler
Cerrahi Yaklaşım Şekillerinden sonra Cerrahi Teknikler de merak edilmektedir. İşte detaylar..
Redüksiyon Rinoplasti
Günümüzde rinoplastide yaygın olarak kullanılan bir yöntem, küçültme ve küçültme anlamına gelen “redüksiyon” rinoplasti tekniğidir. Bu tekniğe yapısal veya yapısal rinoplasti de denir.
Anatomik olarak burnun dorsal tarafının dorsal kısmı olarak adlandırılan üst kısmı kemikten, alt kısmı ise kıkırdaktan yapılmıştır. Küçültme ameliyatı, burun köprüsü üzerindeki çıkıntıların (burun köprüsü, kambur) çeşitli prosedürler ve teknikler kullanılarak kesilip çıkarılmasını ifade eder.
Burun köprüsünün bu şekilde çıkarılmasından sonra burnun doğal ve estetik bir görünüme kavuşabilmesi için burun kemiklerinin yeniden şekillendirilmesi ve burun köprüsünün osteokondral geçiş bölgesindeki zayıflıkların onarılması gerekir. Uygun teknik. Bu restorasyonun kötü restorasyonu, iyileşme sırasında çeşitli estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olur.
Preservation Rhinoplasty – Koruyucu Rinoplasti
Koruyucu rinoplasti, rinoplastide burun köprüsü (dorsal) çıkıntılarının (kamburlar, burun kemerleri) redüksiyon gibi kesilip çıkartılarak, bozulmadan bırakılarak ve burun içinde yeniden konumlandırılarak düzeltilmesidir. Açık veya kapalı burun yaklaşımında kullanılabilen bu teknik, burun çıkıntısının altından gerekli miktarda kemik ve kıkırdağı çıkarır ve ardından burun konturunu düzeltmek için çıkıntıyı içe doğru iter.
İlk olarak 1940’larda kullanılan koruyucu rinoplasti tekniği, zaman içinde teknik eksiklikler nedeniyle büyük ölçüde terk edilmiştir. Bu yaklaşım, son yıllarda yapılan anatomik çalışmaların sağladığı yeni bilgilere göre yapılan modifikasyonlarla yeniden uygulanmıştır.
Koruyucu rinoplasti, iki farklı uygulamada birlikte veya ayrı ayrı kullanılabilir: ‘bastır’ ve ‘bırak’. Genel olarak, küçük değişiklikler için “aşağı itme” teknikleri, daha ileri değişiklikler için “bırakma” teknikleri tercih edilir. Bu tekniğin temel avantajı, burun köprüsünün doğal yapısının korunarak bu bölgedeki onarım ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.
Koruyucu rinoplasti tüm hastalara uygulanan bir yaklaşım değildir ancak burun köprüsünde belirgin bir kemik çıkıntısı veya asimetrisi olmayan ve dilatasyon eğimi olmayan hastalarda tercih edilen tekniktir. Çene sırtını buruna kadar uzatır, çoğunlukla kıkırdak çıkıntıları vardır, hiç ameliyat olmadı.
Ultrasonik, Piezo, Diamond ve Precision Rinoplasti
Bu terimler farklı cerrahi teknikler değil, ameliyat sırasında burnun sadece kemikli yapılarını şekillendirmek için kullanılan piezoelektrik cihazlar ve hızlı turlar (hızlı dönen kemik jiletleri) tekniklerini tanımlar.
Son yıllarda popüler hale gelen piezoelektrik cihazlar, komşu yumuşak dokuya zarar vermemek, mikrotitreşimler ile kemik dokusunu kesmek ve kesmek, bu şekilde kemik kesiğinin daha hızlı iyileşmesi bu tekniğin temel avantajıdır.
Tiprinoplasti
Açık veya kapalı rinoplasti yaklaşımında yapılabilen burun ucu estetiği (Tipplasti), burnun kemik yapısına müdahale etmeden sadece tamamen kıkırdaklı burun ucu deformitesini düzeltir.
Açık veya kapalı olarak yapılabilen burun ucu sarkıklığını ve asimetrisini düzelten, burun deliklerini küçülten, tüm burun ucunu küçülten, burun ucu profil görünümünü belirginleştiren veya burnu etkileyen apikal rinoplasti ameliyatında burun ucunun düzeltilmesi mümkündür. Verilecek kıkırdak açısı. Dar giriş.
Göz çevresindeki şişlik ve renk değişikliği ameliyat sırasında kemik yapısını bozmadığı için ameliyat sonrasında genellikle fark edilmez. Burnunuzda bir bandajla bir hafta yeterlidir, böylece rinoplastiden sonra en kısa sürede normal günlük rutininize dönebilirsiniz.
Burun Estetiği Ameliyatı Sıkça Sorulan Sorular
Burun ameliyatı öncesinde yapılması gereken işlemler nelerdir?
Burun estetiğinden önce, kullandığınız ilaçları ve sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı mutlaka doktorunuza bildirin. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan 1 hafta önce kesilmelidir ancak diğer ilaçların ameliyat günü dahi ara vermeden kullanılması gerekebilir. Ayrı olarak, kanama ve bazı enfeksiyon riskini kontrol etmek için ameliyattan önce anesteziyoloji ve kan testleri yapılır. Hipertansiyon, aritmi, diyabet vb. Hastalıklarda ilgili uzmanlar tarafından ön değerlendirme ve gerekirse ameliyat önerileri alınması gerekir.
Burun estetiği ameliyatı yaklaşık olarak ne kadar sürer?
Rinoplasti, burun probleminin doğasına, istenilen cerrahi tekniğe, hastanın daha önce ameliyat olup olmamasına ve ameliyat sırasında kulak veya kaburga kıkırdağının alınması gerekip gerekmediğine bağlı olarak 1.5 ile 4 saat arasında sürer. .
Burun estetiği ameliyatı ağrılı mı geçer?
Burun ameliyatında ağrıyı tetikleyen bir faktör, ameliyattan sonra burnunuza koyduğunuz büyük tampondur. Günümüzde bu tamponların yerine ince silikon folyolar kullanılmakta ve bazen silikonsuz sadece dikişler atıldığı için ameliyattan sonra genellikle belirgin bir ağrı belirtisi görülmemektedir.
Burun estetiği ameliyatında burun içerine konulan silikon levhalar ve alçı ne zaman alınır?
Burun içindeki silikon tabaka ikinci veya üçüncü günde çıkarılırken, burun dışındaki termoplastik yama 7-10 gün kalır. Silikon folyo burnunuza yapışmaz, çıkarırken acımaz.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında hastanede kaç gün kalmak gerekiyor?
Ameliyat sonrası birkaç saat dinlendikten sonra eve gitmek mümkündür ancak kanama, anesteziye bağlı tansiyon düşmesi, mide bulantısı durumlarında hastane ortamı müdahalenin kolay olması nedeniyle hastanın istirahat etmesi arzu edilir. Aynı gün hastaneye kabul edilecek ve ertesi gün taburcu edileceksiniz.
Burun estetiği ameliyatı sonrası sosyal yaşama ne zaman dönülür?
Ameliyattan sonra (7-10 gün) burnunuzdaki termoplastik alçıyı çıkardıktan sonra sosyal hayatınıza dönebilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatı hangi yöntemle yapılıyor? Açık mı Kapalı mı?
Hastanın burun yapısına, sorunun doğasına ve hekimin tercihine göre ameliyat açık ve kapalı olarak yapılabilmektedir.
Burun estetiği ameliyatı için en uygun mevsim hangisidir?
Rinoplasti genellikle 4 mevsimde yapılır, bu nedenle ameliyat olmak için en uygun zaman, okuldan veya işten ara verebileceğiniz 10 ila 12 gün arasıdır.