Çikolata Kisti yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ya da karın boşluğunda oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Eğer yumurtalıklara yerleşirse yumurtaların kalitesini düşürür, iç kısımda yapışıklıklara neden olur. Bu da çocuk sahibi olmak istendiğinde daha önce dikkate alınmayan bir durum olan kısırlığa nedendir. Teşhisine gelince göbek deliğinden girilip kamera ile karın içerisinde bakılarak bölgede gelişen kist görülecektir. Genelde 30’lu yaşlardaki kadınları kapsar.
Çikolata Kisti Nedenleri
Çikolata kisti nedeni tam olarak belirlenmiş olmamasına rağmen, genetik faktörler, bağışıklık sistemi ile ilgili problemler, adet kanamasının ters yöne olması sayılabilir.
Belirtilerine gelince; en belirgini adet döneminde yaşanan şiddetli kasık ağrısıdır. Genelde adet dönemleri kadınlarda ağrılı geçer bir de üstüne çikolata kisti varsa bu ağrı çok daha şiddetli bir hal alır. Buna ek olarak bel ve karın ağrısı da eklenir. Beraberinde cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanır. İdrar yapmada ağrı oluşur. Adet dönemlerinde aşırı kanamalar yaşanır. Ve kısırlık birincil belirtidir.
Çikolata kisti bazen çocuk sahibi olma isteğine kadar yaşattığı belirtiler nezdinde anlaşılamaz. Hasta artık kısırlık problemleri içinde olmaya başladığında yapılan testlerle tanı konulur. Çikolata kisti tedavisine gelince; ilaçla ya da ameliyatlıdır .Bazen de hem ilaç hem ameliyat gerekliliği doğabilir. Tedavinin başında ilaç tedavisi denenerek başarı elde edilmeye çalışılır sonraki aşama cerrahi girişimdir. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyenlere seçenek cerrahidir. Ve laparoskopik bir yöntemle göbek deliğinden küçük bir kesi açılır ve kist dokusu çıkarılır.
Çikolata Kisti Görülme Grubu kimlerdir?
Çikolata kisti doğurganlık yaşında olan kadınlarda görülür.
Çikolata kisti tedavisi, hastalığın seviyesine, yaşanan belirtilere ve bebek sahibi olup olmama isteğine karşılık değişkenlik gösterir. Bazen sadece ilaç tedavisi, bazen ilaç ve cerrahi tedavi. birlikte karar verilerek ilerleme sağlanır .Eğer tedavi biçimi olarak cerrahi tercih edilirse yumurtalıklar korunarak kist çıkarılır ve tekrar etmesini önlemek amaçlı ilaç tedavisine başlanır. Çünkü çikolata kistleri tekrarlayabilmektedir.
Çikolata kisti tanısı konulan bir kadında çocuk sahibi olma isteği varsa ve 6 ay içerisinde gebelik gerçekleşmemişse mutlaka tüp bebek uzmanına başvurulmalıdır. Bu başvuruda yumurtalıkların rezervi kontrol edilmektedir, Tüplerin açık olup olmadığına dair işlemler yapılır ve erkeğin sperm durumu değerlendirmeye alınır.35 yaş üstü kadınlar çikolata kisti oluşumuna çok daha yakındır. Yumurtalık rezervi azalmaya başlamıştır.
Çikolata kistleri 1 cm ile 15 cm arasında değişkenlik gösterir. Büyüdükçe şiddetli sancılar, yumurtalıklarda, tüplerde ve rahimde yapışıklıklara neden olur. Çikolata kisti tedavisinde hormon ilaçları ile tedavi seçeneği tercih edilirse, bu çocuk istemeyen kadınlara uygulanabilir. Çünkü bu ilaçlar yumurtlamayı engellediğinden gebe kalma olasılığı azalır. Çocuk düşünmeyenlerde ise hormon ilaçları tedavisi yeterli olacaktır. Cerrahi müdahalelerde çikolata kisti patlatılmadan uygulama yapılır .Kist patlarsa hastalığın yayılma riski artar.
Çikolata kisti cerrahi tedavisi, eğer kist 4-5 cm den büyükse yaşanan kasık ağrılarından dolayı erkene alınır. Şiddetli ağrılar dışında medikal tedavi de seçenekler arasındadır.