Herkese selamlar arkadaşlar! Bu yazımızda sizlere Herkesin merak ettiği Gece aç yatarsak kilo verir miyiz? Gece kaç kalori yakarız? Uyurken kilo verir miyiz? ve diğer merak ettiğiniz soruların cevaplarını vereceğiz! Son zamanlarda herkesin Google arama motoru üzerinde araştırmış olduğu ” Gece Geç Saatte Uyumazsak Kilo Verir miyiz? ” Sorunuzun cevabını vereceğiz.
Tüm Dünyada meydana gelen obezite salgını, etkili ve erişilebilir kilo kaybı yöntemleri bulma çabalarında büyük bir yükselişe yol açmış durumda. Her geçen gün daha da yeni bir diyet eğilimleri ortaya atılmaktadır ki bunlardan biri de ‘uyurken kilo kaybının gerçekleşebileceği’ durumudur.
Sizler için bu yazımızda sağlıklı ve sürdürülebilir bir kilo kaybı için uyku düzeninizin kilo vermenize nasıl bir katkısı sağlayabileceği ile ilgili araştırmalardan konuşacağız.
VÜCUT SU AĞIRLIĞI
Vücudunuzun kilosunu sabah ve akşam baktıysanız kilonuzun sabahları, ilerleyen saatlerinden biraz daha düşük olduğunu fark etmiş olmalısınız. Fakat sabah saatlerinde kilonuzda görülen düşük rakamlar yağ kaybının bir sonucu gibi görülmemelidir. Sabah saatlerinde görmüş olduğunuz kilo inişi daha çok su kaybına bağlı olmaktadır.
Geceleri biz uyurken de vücudumuzda metabolik süreçler devam ediyor, organlarımız çalışmakta ve elbette kalori yakımı da devam etmekte. Fakat sabah görülen kilo farklarının sebepleri ise daha çok nefes ve terle kaybettiğimiz sudan kaynaklıdır. Vücudumuzun büyük bir kısmının (% 55–75) sudan oluştuğunu varsayarsak, kaybedilen su miktarının tartıya çok çabuk yansımasını da normal olarak görmeliyiz.
Bazı varsayımlara göre, geceleri gerçekleşmiş olan kilo kaybının % 80’inden fazlası su kaybına bağlı olmakla beraber bununla beraber uyurken ne kadar kilo kaybettiğiniz vücudunuzun metabolizma hızınıza bağlı olarak değişmekte..
UYKU KALİTESİ VE SÜRESİ
En çok etki eden kilo verme uygulamalarının birçoğu sadece diyet ve egzersiz üzerine yoğunlaşmakla beraber, son zamanlarda yapılmış olan araştırmalar uykumuzun nitelik ve niceliğinin, vücudumuzun kilosunu düzeltme becerisinde de büyük bir rol oynayabileceğini göstermekte..
67 – 99 yaşları arasındaki ileri yaştaki bireylerde yapılan bir araştırmada, gece ortalama 5-8 saat uyuyanların, günde 7-8 saat uyuyanlara kıyasla, obezite geliştirme ihtimalinin 3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu nedenle, kilo vermeyi planlıyorsak yeteri kadar uyumaya öncelik vermemiz gerekmektedir.
UYKU ALIŞKANLIKLARI AÇLIK HORMONLARINI ETKİLEYEBİLİR Mİ?
Uyku ve vücut ağırlığı arasındaki ilişki, uyku yetersizliğinin vücudunuzun açlık hormonları üretimini nasıl etkilediği ile açıklanabilir.
Leptin ve ghrelin, açlık ve doygunluk hissini düzenleyen hormonlardır. Leptin yağ hücreleri tarafından salınır ve iştahı bastırmak için çalışır; ghrelin ise mide tarafından salınır ve kendinizi aç hissetmenizi sağlar. Bu hormonlar daha fazla enerjiye ihtiyacınız olduğunu ve yeterince kalori tükettiğinizi size bildirmek için birlikte çalışırlar. Bununla birlikte, yapılan bazı araştırmalar uykusuzluğun iki hormonun dengesini bozabileceğini göstermektedir.
12 sağlıklı erkek ile yapılan küçük bir çalışmada, uyku yetersizliğinin dolaşımdaki leptini %18 azalttığı ve ghrelin üretimini % 28 artırdığı, iştahta % 23 artışa yol açtığı bulunmuştur.
Dahası bazı çalışmalar kişilerin uykusuz kaldıklarında kalorisi yoğun ve lezzetli yiyecekleri (tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi) daha fazla tükettiğini göstermektedir. Yetersiz uyku nedeniyle ortaya çıkan hormon üretiminde ve iştahın yükselmesiyle meydana gelen değişiklikler bir araya gelince kilo artışı da kaçınılmaz oluyor.
Yine de bu faktörler arasındaki ilişki net değildir. Güvenli ve sürdürülebilir kilo kaybını gerçekleştirebilmek için dengeli bir diyet ve egzersiz planı ile sağlıklı uyku düzeninin nasıl etkili olabildiğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
YATMADAN ÖNCEKİ RUTİNİNİZİ İYİLEŞTİRMEK FAYDALI OLABİLİR
Sağlıklı bir yatma zamanı rutini yakalamak ve rahatlatıcı bir ortam yaratmak, uykunuzun kalitesini artırmanıza yardımcı olabilir. Bunun için neler yapabilirsiniz?
- Belli bir programa bağlı kalın; Günümüzde gece yatarken bile elimizde telefonlar ile sosyal medya ve e-posta takibi gibi artan verimlilik talebiyle birlikte sürekli bir bilgi ve faaliyet akışı, uyku programının uygulanmasını zorlaştırıyor. Belli bir programa bağlı kalarak uyku düzeninizi daha verimli hale getirebilirsiniz.
Uyku düzeninin bozulması, kalbin ritim bozukluğu ve uyku kalitesinin (toplam uyku süresine bakılmaksızın) düşüşüne bağlıdır. Bu nedenle, yatma vaktini ayarlamak ve buna bağlı kalmak (hafta sonları dahil) uyku kalitenizi artırmanın basit ve etkili bir yolu olabilir.
- Gevşeme teknikleri kullanın; Her gece aynı saatte yatmak için çaba harcıyor olsanız bile uykuya dalmakta zorlanabilirsiniz. Uykuya dalmanıza yardımcı olacak bazı basit öneriler:
- • Meditasyon yapmak
- • Bir fincan papatya çayı içmek
- • Yatıştırıcı müzikler dinlemek
- • Derin nefes egzersizleri yapmak
- • Aromaterapiyi keşfetmek
Kafanızdaki düşünceleri susturmanın zor olduğunu düşünüyorsanız, yatmadan önce beyninizi sakinleştirmek ve uykuya hazırlamak için bu tekniklerden birini veya birkaçını kullanarak yatma ritüelini oluşturmaya çalışın.
- Işıkları söndürün
Melatonin, uyku vakti geldiğinde vücudunuza komut vererek uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur.
Beyninizin ürettiği melatonin miktarı ışığa maruz kalmaktan büyük ölçüde etkilenmektedir. Özellikle güneşten, cihazlardan, floresan lambalardan gelen mavi ışık, melatonin üretimini oldukça engeller. Bilgisayar monitörleri, televizyonlar ve akıllı telefonlar mavi ışığa maruz kalmaya önemli ölçüde katkıda bulunur, bu nedenle yatmadan önce bu cihazları kullanmaktan kaçınmayı deneyebilirsiniz. Bunun yerine, kitap okumayı veya dinlendirici müzik dinlemeyi tercih edin. Yatmadan bir ya da iki saat önce evinizdeki ışıkları kısarak vücudunuzun melatonin üretimini destekleyebilir, uykuya daha iyi hazırlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Sıcaklığı düşürmek; Yatak odamızdaki sıcaklık uykumuzu etkileyebiliyor. Vücut ısımız uykuya geçiş hazırlığında doğal olarak azalmakta ve uyanma zamanında da artar. Odamız çok sıcaksa, vücut ısınızın düşmesi zorlaşabilir ve bu yüzden de uykuya dalmanız veya uykuda kalmanız zorlaşabilir. Bazı araştırmalar uykuyu desteklemek için ideal oda sıcaklığının 19-21 ° C olduğunu göstermektedir.
Yatak odamızdaki sıcaklığı kontrol edebiliyorsak, uyku kalitemizi artırmak için oda sıcaklığımızı birkaç derece daha aşağı düşürmeyi denemeliyiz.
Sonuç olarak; amacımız sürdürülebilir bir şekilde kilo vermek ise sağlıklı uyku alışkanlığını, dengeli bir beslenme programı ve egzersiz rutini ile birleştirmeye çalışmalıyız.
Yavaştan yazımızın sonuna gelelim. Bu yazımızda sizlere Gece Aç Yatmak Kilo Verdirir mi? Gece uyumamak kilo verdirir mi? bunlardan bahsettik.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.