Kış geldi ve havalar soğumaya başladı. Son zamanlarda çıkan Coronavirüs ve diğer hastalıklardan sonra Hastalıktan Korunma Yollarını şüphesiz ki herkes araştırıyor. Bu süre zarfında sağlıklı ve mutlu kalmak için düzenli egzersiz ve beslenme şarttır. Hastalanma riskinizi azaltmanın tek yolu budur. Kışın hastalanmamak için düzenli beslenme ve egzersiz şarttır.
Ayrıca bol su içmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için diyetinize baharat ekleyin ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Şimdi sizlere Hastalıktan Korunma yollarını madde madde sıralayacağız.
Kışın hastalıklardan korunmanın yolları nelerdir
- Bolca su için. Bolca su içmeli ve vücudunuzun susuz kalmasını engellemelisiniz. Soğuk mevsimlerde vücut kolayca susuz kalabilir. Bu basit bir öneri olabilir, ancak vücuttaki tüm enzimatik işlemler suya ihtiyaç duyar.
- Diyetinize daha fazla yeşil yapraklı sebzeler ve baharat ekleyin. Sarımsak, soğan, karabiber, acı biber ve zerdeçalda bulunan çeşitli vitaminler bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Vitamin değeri az, işlenmiş gıdalardan kaçının.
- Kışın sağlıklı kilo yönetimine dikkat edilmelidir. Kışın daha fazla enerjiye ihtiyacınız olduğunu düşünerek besin alımınızı artırmayın. Aşırı kilolu insanlar hastalıkla daha az mücadele eder.
- Protein ve demir alımı belli seviyelerin aşağısına inmemelidir. Bizi koruyan hastalıklarla mücadele eden hücreleri oluşturmak için vücudun en çok amino asitlere ve demir vitaminine ihtiyacı vardır. Kışın kandaki demir ve D vitamini düzeylerini kontrol etmek önemlidir.
- Meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. Bağışıklık sistemi için gerekli olan meyve seçeneklerinin az, sebze seçeneklerinin fazla olduğu bu zamanda, günde ortalama 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmelisiniz.
- Vitamin ve mineral eksiklikleri yaşla birlikte daha fazla görüldüğü için beslenme yaşla birlikte daha da değer kazanmaktadır.
- Bağışıklık sisteminin %75’i sindirim sisteminde bulunur. Bağırsaklarımızı güçlendirmek için çok konuşulan probiyotiklere sofralarımızda daha sık yer vermeliyiz. Fermente gıdalar, doğal yoğurtlar, ayran, kefir ve tarhana kaliteli probiyotikler arasında yer alır.
- Alkol tüketimi azaltılmalıdır. Alkol, yiyeceklerin vitamin değerini azaltır. Bağışıklık sistemini zayıflattığı ve karaciğer yağlanmasına neden olduğu için tüketmemeye çalışın.
- Fiziksel aktivitenizi artırın. Düzenli fiziksel aktivite hem bağışıklık sisteminizi hem de uyku kalitenizi geliştirir. Yorgun insanların hastalanma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmayın.