İnternet Nasıl Çalışır : Teknoloji devriminde adeta başı çeken internet, artık her alana girmiş durumdadır. Alışveriş, arkadaşlık, iletişim, eğitim… Kısacası hayal edebileceğiniz her şeyde internette vardır. Hayatımıza girişi yüzyıllar önce olmasa da sanki her zaman varmışçasına büyük bir yer kaplayan internet artık günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri haline geldi.
İnternetin Çalışma Mekanizması Nasıldır?
İnternetsiz bir hayatı hayal etmek çok zor geliyor değil mi? Hatta neredeyse insanlar internetten kaçmak için gerçek dünyaya adım atmaktadır bile diyebiliriz. Peki nedir bu internet? Nasıl çalışır?
İnternet Ne Demek? İnternetin Kelime Anlamı
İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşiminden oluşan internet, kısacası “Ağlar arasında” anlamına gelmektedir. Teknoloji, günümüzde çok hızlı bir şekilde ilerlemekte hatta onun bu hızına erişmek neredeyse imkansız hale dönüşmektedir. Fakat ilk ivmelenmeye başladığı tarihin 1969 olduğunu söyleyebiliriz. İnternetin gelişimi ve kullanımıyla alakalı prosedürleri ve politikaları oluşturup bir standart haline getirmeye çalışan bir grup bulunmakta. “İnternet Topluluğu” adı verilen grup, kar amacı gütmemektedir ve 1992’de kurulmuştur. Uluslararası bir kuruluştur. Birbirlerini “görünmez arkadaşlardan oluşan bir aile” olarak görmektedirler.
Ağların Ağı
Bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler internete bir ağın parçası olarak bağlanırlar. Bir modeminiz bulunmakta ve telefon hatları aracılığıyla bir internet servis sağlayıcıya (İSS) bağlanıyorsunuz. Böylelikle LAN’ın (Local Area Network) yani yerel bir ağın parçası olmuş bulunmaktasınız. Fakat şunu bilmeniz gerek ki internet sağlayıcı firmanızın sözleşmeli olduğu bir internet servis sağlayıcısı aracılığı ile internete bağlandınız. İnternet servis sağlayıcınıza bağlandığınız zaman bilgisayarınız servis sağlayıcınızın bağlı olduğu ağın bir parçası olmuş bulunmaktadır.
Bundan sonra internet servis sağlayıcınız daha büyük bir ağın parçası olur. Bu sebeple internete “ağların ağı” denilmektedir. Yani kısaca internet için, dünyadaki tüm bilgisayarları birbirine bağlayan bir ip desek yanlış olmaz. Büyük iletişim şirketlerinin birçoğu, çeşitli bölgelere bağlanan ve kendileri için belirlenmiş fiziksel altyapıya (Backbone) sahiptir. Bu şirketler her bölgede POP’a (Point of Presence) sahiptir. Yerel kullanıcıların aracı şirketin ağına erişim noktasıdır POP. Bu durum çoğunlukla bir telefon numarası veya şirketin ağı için atanmış özel bir hat aracılığı ile sağlanmaktadır. Bütünüyle kontrol edilen bir ağ yoktur. Sadece NAP/Network Access Point (Ağ Erişim Noktaları) denilen birbirlerine bağlanmakta olan üst seviye ağlar vardır.
Gerçek anlamda interneti tanımlamak için, çeşitli noktalardaki NAP’lerin birbirlerine bağlanmaları ve trilyonlarca byte’ın kişisel ağlardan akışı ile gerçekleşir dememiz doğru olur. Terimler o kadar karışık ve yabancı ki gözünüzde bile canlanmıyor değil mi? Oldukça soyut veriler. İnternet, en somut tabirle NAP’ler aracılığıyla birbiriyle sürekli ilişki kuran devasa ağların toplamıdır. Bu sistem aracılığıyla internet ağındaki tüm bilgisayarlar birbirlerine bağlıdır. Hani örümcek ağları bir ilmek ilmektir ya, hepsi birbiriyle bağlantılıdır ve herhangi bir böcek konarsa tüm ağlar titreşir… İşte buna benzetilebilir.
Bölümlerin Bir Araya Getirilmesi
NAP’ler üzerinde bulunmakta olan bütün ağ şebekeleri, Backbone’lar ve yönlendirici denilen routerlar birbirleriyle ilişki içerisindedirler. Bu süre zarfında bir bilgisayardan gönderilen herhangi bir mesaj, dünya çapında yayılmış olan bu ağlardan geçer, mesajın gönderildiği bilgisayara bir saniyeden daha kısa sürede ulaşmış olur. Yani damar damar yayılır. Bir ağacın kökünden alınan suyun tüm yapraklarına, tüm hücrelerine yayılması gibidir. Yönlendiriciler, (Router) bir bilgisayardan diğerine aktarılacak olan verinin hangi yoldan hedefe ulaştırılacağını belirler. Routerlar, hedefe ulaşma yolundaki mesajınızı diğer kullanıcıya ulaştırmak için tasarlanmış ve özel işlemler yapabilme yetisi olan bilgisayarlardır. Bir bilginin gitmemesi gereken yere gitmemesini garanti ederler ve ek olarak mesajın hedefine gittiğinden emin olurlar. Yönlendiricinin temel çalışma mantığı ve işleyişi budur: Birbirine bağlı çok fazla ağa aldırış etmeden hep aynı kalmak. İnternette yönlendirici kullanmak çok önemlidir.
İnternet Protokolü
Tıpkı insanların TC kimlik numarasına sahip olması gibi, internet üzerindeki her makine de IP adresi denen kendi kimlik numarasına sahiptir. Yani başka bir tabirle IP adresleri onların imzası ya da parmak izleridir de diyebiliriz. Internet Protocol’un kısaltılması sonucu IP ortaya çıkmıştır. Bir bilgisayarın internet üzerinde iletişim kurabilmesi için mutlaka IP numarasına sahip olması gerekir. Mesela tipik bir örnek vermek gerekirse: 216.168.22.192 IP adreslerinin noktalarla ayrılmış olmasının sebebi, insanların daha kolay hatırlayabilmesini sağlamaktır. Çünkü sayılar art arda olsaydı akılda tutmak ve okumak oldukça zor olabilirdi. Hatta bırakın aklınızda tutmayı bazen okumak bile zor oluyor. Hangimiz uzun sayıları okuyoruz ki? Fakat şöyle bir husus vardır ki bilgisayarlar için adres farklılaşır. Bunun sebebi, bilgisayarların ilişki kurma yöntemlerinin ikili düzen (Binary) formunda olmasıdır. Yani IP adresi 11011000. 1100111100. 11001. 10001001
DNS
IP adreslerini akılda tutmakta zorlandığımız için DNS (Domain Name System- Alan Adı Sistemi), IP adreslerinin isimlerinin metinlerini otomatik olarak adreslemeye yarar. Bu yöntemle herhangi bir yere bağlanabilmek için upuzun ve karmaşık bir IP adresi yazmak yerine yalnızca www.google.com yazmanız yeterli olmaktadır.