Kalp Krizini Tetikleyen Nedenler Nelerdir?
Kalp krizi, kalbin besin ve oksijen desteğini sağlayan koroner damarlarda yaşanan daralma ya da tıkanıklık sonucu kalbe giden kan akışının kesilmesidir. Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı ve sıkışma hissiyle ortaya çıkmaktadır. Sıkışma ve ağrılar aniden geliştiği için bu tip krizlerde erken müdahale çok önemlidir.
Kalp krizini tetikleyen nedenlerin başında sigara ve alkol tüketimi gibi alışkanlıklar gelmektedir. Bunun yanı sıra ailede kriz sebebiyle meydana gelmiş ölümler varsa bu da tetikleyici nedenlerden birisi olabilmektedir. Kalp krizleri ilerleyen yaşlarda meydana gelen bir rahatsızlık olarak düşünülse de dikkat edilmediği taktirde erken yaşlarda da görülebilmektedir.
Genç yaşlarda görülen krizlerin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Eğer özellikle birinci derece soy bağı bulunan kişilerde görülmüş kalp krizi de varsa bu kişiler direkt olarak risk grubunda yer almaktadır. Şeker, tansiyon gibi faktörlerin etkisi olsa en başta gelen neden erken yaşlarda başlayan sigara kullanımıdır.
Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi esnasında görülen ilk ve en yaygın belirti kalp ağrısı olarak da bahsedilen şiddetli bir göğüs ağrısıdır. Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı, beraberinde bulantı, kusma, terleme, bilinç kaybı gibi belirtileri de getirebilmektedir. Krizin en yaygın belirtisi göğüs ağrısı olarak düşünülse de bazı kişilerde bu durum üst karında, midede meydana gelen ağrı olarak da görülebilmektedir.
Kalp krizlerinde görülen ağrı genellikle; göğüste başlayan sıkışma ve ağrı, sonrasında sol kolun tümüne, ardından boyna doğru yayılma şeklinde görülmektedir. Krizlerin görülme şekli, kişilere ve sağlık durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Dolayısıyla bazı krizler bir anda ortaya çıkabilir, bu durumda tanıyı koymak çok daha kolay olacaktır. Ancak çok şiddetli belirtiler göstermeyen hafif ağrı, rahatsızlık hissiyle gelen krizler fark edilmediği anlarda müdahale etmek için çok geç olabilmektedir.
Kalp rahatsızlıklarında ağrı zamanla ya da hareket etmekle azalmaz, aksine artar ve bu ağrı beraberinde mide bulantısı, kusma gibi başka belirtiler de getirebilmektedir. Kriz esnasında görülen ağrı ortalama 20 dakika sürebilmekte olup, göbek ve çene arasında vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir.
Sessiz Kalp Krizi Belirtileri
Sessiz kalp krizi, yaygın görülen belirtilerin hafif bir şekilde hissedilmesi anlamına gelmektedir. Krizin bu türünde, hastalar kriz öncesinde ve kriz esnasında şiddetli bir ağrı, mide bulantısı, kusma, terleme gibi belirtileri yoğun bir şekilde hissetmemektedirler. Bu kişiler krizi genellikle uyku hali, yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ile yaşamaktadır. Öyle ki kriz geçirdiğini anlamayan hastaların sayısı oldukça fazladır.
Kalp rahatsızlıklarının bu türünde en riskli grubu; şeker hastaları, kronik böbrek rahatsızlığı bulunan kişiler, 70 yaş üzerindekiler ve kadınlar oluşturmaktadır. Bu durumda damar tıkanıklıkları, daralma gibi problemler vücudun da belirti vermemesi sonucu fark edilmediğinden ani ölümler gerçekleşebilmektedir.
Dolayısıyla şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kolesterol gibi rahatsızlıkları bulunan, alkol ve sigara gibi bağımlılıkları olan kişiler belirli aralıklarla önlem amaçlı tetkikler yaptırmalıdır. Kalp krizi, erken teşhis ile önlenebilecek bir rahatsızlıktır.
Genç Yaşta Kalp Krizi Belirtileri
Genç yaşlarda görülen kalp rahatsızlıkları ve krizler sağlıksız beslenme, diyabet, hareketsizlik, stres, sigara gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Gençlerde görülen krizlerin belirtileri kişiye göre değişkenlik gösterse de genelde çok şiddetli belirtiler ile ortaya çıkmamaktadır.
Damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, daralması gibi krize neden olabilecek kalp rahatsızlıkları gençlerde daha hafif belirtiler gösterdiğinden ani krizler ve ölümler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle belirli bir yaştan itibaren düzeni kontroller yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Erkeklerde Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi belirtileri kadın ve erkeklerde değişkenlik gösterebilmektedir. Kriz esnasında görülen belirtiler genellikle aynıdır. Ancak erkeklerde kalp krizi görülme riski daha fazladır ve belirtileri de şiddetli bir şekilde görülebilmektedir. Kadınlar daha çok sessiz krizler yaşasalar da erkekler en yaygın görülen belirtileri, şiddetli göğüs ağrıları, bulantı, kusma gibi şikayetler ile hastaneye başvurmaktadırlar.
Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?
Kalp krizinde ilk yardım ve zamanlama çok önemlidir. Kriz fark edildiği anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hasta eğer yalnızsa kesinlikle hareket etmemeli, kendini yormamalıdır. Hareket etmeye devam etmek kalbin daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olacağından daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Kriz belirtileri fark edildiği anda oturup dinlenmek en doğrusudur. Gömlek, kravat gibi boyun bölgesini daraltabilecek kıyafetler varsa genişletilmeli, rahat nefes alınmalıdır. Eğer mümkünse aspirin kullanılabilir.
Kalp krizi yalnızken başınıza gelmişse sakin olmalı ve telefonla en yakın sağlık kuruluşundan yardım istemelisiniz. Bu tip durumlarda telaşla hata yapmak mümkündür. Bu nedenle sakin olup yardım istemek ve o esnada krizi tetikleyecek bir davranışta bulunmamak iyileşme süresini kısaltmaktadır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.