Kameraman Ne İş Yapar?
Yazılı ve görsel basının insan hayatına girmesi ile birlikte medya sektörü için kameraman nasıl olunur sorusu sorulmaya başlanıyor. Ülkemizde yapılabilen mesleklerden biri olan kameramanlığın da kendine has özellikleri bulunuyor.
Ülkemizde özellikle de üniversite sınavı için hazırlanan öğrenciler kendilerine uygun olan meslekler konusunda araştırma yapıyor. Kameraman nasıl olunur sorusunun cevabı da bu alana ilgi duyan öğrenciler tarafından aranıyor. Bu alan sosyal becerileri kuvvetli, medya ve televizyon dünyasına ilgi duyan öğrenciler için olmazsa olmazlardan oluyor.
Kameraman Nedir
Kameraman nasıl olunur özellikle televizyonun insan hayatında daha fazla yer etmesi ile ön plana çıkan mesleklerden bir tanesi oluyor. Dünyanın bir ucundan görüntüleri ulaştıran kameramanlar, yeni haber yapmak ve aynı zamanda doğru haberi iletme için teknolojiyi de kullanıyor. Buna bağlı olarak kameramanlar, günümüz teknoloji dünyasının ihtiyaç duyduğu mesleklerden bir tanesi olarak ilgi görüyor.
Kameraman ne demek, görüntü araçlarını kullanabilen aynı zamanda sinema ya da televizyonda kamera ile görüntü çeken kişilere denir. Pek çok alanda çalışma imkânı bulan kameramanlar, video çektikleri gibi televizyon ve yayın kayıtlarını da gerçekleştiriyorlar. Kameraman ne iş yapar ayrıca yönetmen ve yapımcının istekleri doğrultusunda dış mekân, plato ve mekânın görüntüsünü de kayda alabiliyor.
Kameraman Nasıl Olunur
Kameraman olmak için hangi bölüm bitirilmesi gerektiği de bu alana ilgi duyan kişiler tarafından araştırılıyor. Televizyonda ekrana gelen dizi, belgesel, reklam ve haberlerin yanı sıra stüdyoda gerçekleşen programılar da kameraman ile kayıt altına alınıyor.
Kameraman nasıl olunur, öncelikle üniversitelerin fotoğrafçılık ya da kameramanlık bölümünden mezun olmaları gerekiyor. Eğitim süreci 2 yıl olup ardından birçok alanda iş bulma olanağı vardır. Çalışma alanları oldukça geniş olan meslek grubundan olup özel sektör dışında kamu sektöründe de çalışılabiliyor.
Devlette çalışılmak istenmesi durumunda KPSS sınavına girilmesi ve KPSS sınavından yeterli puan alınması gerekiyor. Özel sektörde ise oldukça yoğun iş alımı olan kameraman en başta televizyon dünyasında çalışabiliyor. Görsel alanlarda ihtiyaç duyulan kameraman; dizi sektörü, reklamlar ve filmler gibi pek çok projede yer alabiliyor. Televizyon dünyasının her geçen gün geliştiği günümüzde pek çok kameraman is ilanları veriliyor.
Fotoğrafçılık ve kameramanlık yapmak için ön lisans programından mezun olmak gerekiyor. Eğitim süresince bu alanda çalışacak kişilerin niteliklerinin geliştirilmesi hedef alınıyor bunun yanı sıra bu alanda staj imkânı da bulunuyor. Görsel estetik, fotoğraf tarihi ve kültürü ile iletişim derslerin yanı sıra temel fotoğrafçılık eğitimi de veriliyor.
Kameraman Nasıl Olunur
her meslekte olduğu gibi bu alanın da kendine özgü hususları vardır. Kameraman olunabilmesi için belli niteliklere sahip olunması gerekiyor. Kameraman olmak isteyen kişinin öncelikle estetik bakış açısına sahip olması önem taşır iken aynı zamanda yaratıcı olması da gerekiyor.
Çalışma alanları hep gergin ve stresli ortamlar olduğundan yoğun stres ile başa çıkabilmesi de önem taşıyor. Zaman yönetiminin önemli olduğu bu meslekte takım çalışması da aranıyor. Kişinin ayrıca esnek çalışma saatlerine uyum sağlaması gerekiyor. Sosyal bir meslek olan kameramanlıkta kişinin iletişim becerisinin de gelişmiş olması önem kazanıyor.
Kameraman nasıl olunur ve sorumlulukları nelerdir sorusu için kameramanların en başta yönetmen ve yapımcı ile iletişim kurmaları olduğu biliniyor. Çekim sırasında detaylı bilgi aldıkları gibi çekimlerin tüm şekillerini bilmeleri gerekiyor. Kullanılacak takımların konumlandırılması da kameranın sorumluluk alanında bulunuyor. Bunların yanı sıra kameraların açı ve hareketlerini test ediyor.
Ortamdaki ışığın uygunluğunu ayarladığı gibi ışığa filtre belirleyebiliyor. Kamera lenslerinin belirlenmesi, zaman ayarının yapılması, görüntü kaydının alınması, kayıtların kontrolünün yapılması ve bu kayıtlar ile ilgili yönetmenin bilgilendirilmesi de diğer sorumlulukları arasında bulunuyor.
Pek çok alanda iş bulma imkânı olduğu için özel ya da kamu sektöründe kameraman aranıyor ilanları fazla oluyor. Kameraman maaşları ortalama 3200 TL civarında oluyor; ancak maaş miktarı çalışılan kurum ve çalışma şekillerine göre değişiklik gösteriyor. Maaş miktarındaki farklılık ayrıca çalışılan şirketin ücret politikasına da bağlı oluyor.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.