Kapari, çalı görünümünde bir bitkidir. Diğer bitkilerden kolayca ayrılmasını sağlayan güzel bir kokusu vardır. Kısa boylu bir bitki olmasına rağmen kökleri toprağın çok derinlerine kadar iner. 150-200 yıl yaşayabilen güçlü bir bitkidir.
Kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri şifalı gıda olarak kullanılmaktadır. Bitki çayı, turşu ve salata malzemesi gibi farklı biçimlerde tüketilebilmektedir. Bu şifalı bitki aynı zamanda boya yapımında, ilaç sektöründe ve kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır.
Kapari Bitkisi Nerelerde Yetişir?
Kapari, iklimin yumuşak olduğu her yerde kolayca yetişir. Türkiye’de başta Ege Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Diğer bölgelerimizde de yaygın olmamakla birlikte kapariye rastlanabilir.
Son yıllarda kaparinin faydaları ülkemizde de fark edilmiş ve bu şifalı bitkiye büyük bir talep oluşmuştur. Bu sayede kapariyi büyük marketlerde ve aktarlarda kolayca bulmak mümkündür. Yurt dışında ise kapari oldukça meşhur bir gıdadır. ABD ve Avrupa ülkelerinde onlarca farklı yemekte kullanılmaktadır. Brezilya ve Arjantin’de ise daha çok salatalarda kullanılmaktadır.
Kapari Bitkisinin Diğer İsimleri Nelerdir?
Anadolu’da kapari için “gebere, geber otu, kedi tırnağı, kepek çiçek, yılan kabağı, karga kavunu, Hint hıyarı” gibi isimler kullanılır. Bilimsel eserlerde ise “Capparaceae” adı ile bilinmektedir.
Kapari Çiçeği İçeriğinde Hangi Maddeler Vardır?
Kaparinin mucizevi bir şifalı bitki olmasını sağlayan temel husus içeriğinde bulunan maddelerdir. Bu maddeler vücudun ihtiyaç duyduğu tüm bileşimleri barındırmaktadır. Yapılan araştırmalarda kaparinin içeriğinde şu maddelerin olduğu tespit edilmiştir:
- Flavonoid
- A ve E vitaminleri
- Demir
- Lipid
- Selüloz
- Kalsiyum
- Fosfor
- Magnezyum
Kaparinin içinde ayrıca yüksek oranda “Protein” olduğu da ifade edilmektedir.
Kapari Faydaları Nelerdir?
Kaparinin faydalı olduğu alanlar bilimsel araştırmalarda şöyle tespit edilmiştir:
Karaciğerin yağlanmasına engel olur. Karaciğerin yağlanması vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Geber otu bu rahatsızlığın kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
Balgam sökücü özelliği vardır. Nefes yolunun açılmasını sağlar. Özellikle kış hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan balgamın temizlenmesinde son derece etkilidir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesini temin eder. Güçlü bir idrar sökücü olarak bilinir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu problemi yaşayan kişilerde olumlu sonuçlar vermektedir.
MS hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir. Bu hastalıkla mücadele eden kurumlarda kaparinin etkileri üzerine günümüzde de pek çok araştırma devam etmektedir.
Romatizmaya bağlı ortaya çıkan ağrıların giderilmesini sağlar. Eklem rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
Böbrek taşı oluşumunu engeller. Eğer kişide böbrek taşı varsa bunların kolay bir şekilde düşürülmesini sağlar.
Felç riskini en aza indirir. Başta yüz felci olmak üzere tüm felç türlerinin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Kanın temizlenmesini sağlar. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında faydalıdır. Hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır.
Unutkanlık problemi olanların kullanması halinde bu sorunu ortadan kaldırdığı ve kişinin güçlü bir hafızaya sahip olmasını temin ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca zihinsel aktivitelerin daha hızlı biçimde yapılmasına yardımcı olmaktadır.
Dalak büyümesi rahatsızlığı olanlar için şifa kaynağıdır. Ancak bu problemi yaşayan kişilerin hangi dozda kapari alacaklarını doktorları ile görüşüp tespit etmeleri faydalı olacaktır.
Kanserin görülme ihtimalini azaltır. Yani kanser için önleyici bir tedavi aracıdır. Ancak kanser olmuş kişilerde kullanılan ilaçlarla etkileşime girme ihtimaline karşı doktor onayı alınmadan kullanılmamalıdır.
Hint hıyarı bitkisi uyku problemi olanların daha rahat uyku çekmelerine yardımcı olur. Uykuya dalamama ve uykusunda sık sık uyanma problemi yaşayanlar kapari sayesinde bu sorunlardan kurtulurlar.
Gut hastalığının tedavisinde yararlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Anksiyete, panik atak, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunların daha kolay biçimde atlatılmasına yardımcı olur.
Kadınlarda adet düzensizliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ayrıca kadınlarda hormonların düzenlenmesini sağlar.
Zayıflamak için çaba harcayanlar için önemli bir diyet aracıdır. Sindirimi düzenlemesi, tokluk hissi vermesi ve yağ yakılmasını hızlandırması gibi özellikleri sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kişinin hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Hasta kişilerin daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olur.
Sindirim sistemini düzenler. Bağırsak ve mide sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Reflü rahatsızlığının ortadan kalkmasını sağlar. Ülser tedavisinde de faydalıdır.
Ağır işlerde çalışan kişiler için doğal bir doping görevi görür. Yüksek enerji verir ve kişinin yoğun iş temposuna dayanmasına yardımcı olur.
Hemoroit sorununun ortadan kalkmasında faydalıdır. Hemoroidin doğal yollardan tedavi edilmesinde en etkili araçlardan biri de gebere bitkisidir.
Cinsel performansı artırır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde güçlü bir afrodizyak görevi görür. Bazı ülkelerde çocuk sahibi olmak için tedavi gören kişilere tavsiye edilir.
Kabızlık sorununun çözülmesini sağlar. Bağırsaklarda gaz oluşumuna engel olur. Karın şişkinliğini gidererek kişinin kendisini rahat hissetmesini sağlar.
Ağrı kesici özelliği vardır. Farklı rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesinde etkilidir.
Kapari Turşusu Faydaları Nelerdir?
Geber çiçeğinden yapılan turşu da meyvesi gibi oldukça faydalıdır. Metabolizmayı hızlandırıp vücuttaki tüm sistemleri düzenli çalıştırdığı için kişinin kendisini sağlıklı ve dinç hissetmesini sağlar. Bu durum gebere bitkisini kullanan kişilerde mutluluk hissini öne çıkarır ve yaşam kalitesini arttır.
Geber Otu Adıyla Bilinen Yabani Kapari Nasıl Tüketilmelidir?
Kaparinin içinde bulunan bazı maddelere bakıldığı zaman güçlü etkilerinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu özelliğinden ötürü kapariyi her gün tüketmek doğru değildir.
Atalarımız şifalı bitkilerin “kararında yenilirse ilaç, fazla yenilirse zehir olabileceğini” ifade etmişlerdir. Gerçekten de en faydalı şifalı bitkiler dahi abartılı bir şekilde tüketildiğinde ciddi zararlara yol açabilmektedir. İşte tam da bu noktada uzmanların “geber otu haftada en fazla 1 veya 2 defa tüketmelidir.” önerisine uyumak büyük önem taşımaktadır.
Kapari Ne İşe Yarar? Kapari Nasıl Yenir?
Kaparinin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Kaparinin tüketilme tarzları şöyle sıralanabilir:
- Kapari meyvelerinin turşusu yapılır. (Kaparinin ülkemizde en yaygın kullanım alanı turşu şeklindedir.)
- Kapari tomurcukları salatalarda kullanılır.
- Pizzaların üzerine serpilerek güzel bir tat vermesi sağlanır.
- Kapari ile peynir beraberce pişirilip yenilir. (Özellikle Avrupa ülkelerinde)
- Balık, tavuk ve kırmızı et yemeklerinde kullanılır.
- Domates sosuna katılır.
- Kapari çayı yurtdışında ve ülkemizde rağbet gören bir içecektir. (Özellikle zayıflamak isteyenler tarafından tüketilmektedir.)
- Çorbalarda tadı ve kokuyu değiştirmek amacıyla eklenir.
- Kapariden farklı ve lezzetli reçeller yapılır.
- Kaparinin tüketilme tarzları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu şifalı bitki her ülkenin mutfağında kendisine farklı bir yer edinmiştir.
Geber Otu Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir, Taze Kapari Nasıl Yenir?
Geber otu toplandıktan sonra gölgede kurutulmalıdır. Çünkü taze kapari zehirlidir ve kesinlikle yenilmemelidir. Ancak kurutulup işlemden geçirilmiş kaparide zehir tesirini kaybeder. Zehirden etkilenmemek için kişinin kapariyi “kurutulmuş veya tablet halinde” alması tavsiye edilmektedir.
Uygun biçimde toplanıp muhafaza edilen kaparinin ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak uzmanlar şu kişilerin kapariden uzak durmasını tavsiye etmektedir:
- Kan sulandırıcı ilaç alanlar
- Antidepresan kullananlar
- Sara hastaları
- Kanser tedavisi görenler
- Kalp krizi riski olanlar
- Kronik bir rahatsızlığı olup devamı ilaç kullananlar
Uzmanlar ayrıca gebe kadınlar ile emziren annelerin de kapariden uzak durmalarını tavsiye etmektedir.