Kedi Bakımı, Kediler için doğanın başyapıtı desek yalan olmaz. Vahşiliği ve sevimliliği aynı anda taşıyan bu canlılar, insanlara çok benzeyen karakteristik hareketleriyle bizi büyülemektedirler. Tıpkı insanlar gibi küsebilen, bizi umursamayan tavırlar sergileyen ama yeri geldi mi tam bir sevgi topuna dönüşen kediler elbette en güzel bakımı hak ediyorlar. Onlar bizim dostumuz ve onlara olan dostluğumuzu gösterebilmek için en konforlu yaşamı sumak da tabii ki sorumluluğumuz.
Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bir kedi sahiplenen veya sahiplenmeyi düşünen insanların kafasında bir soru beliriyor? Kedime nasıl bakacağım? Ona doğru bakımı gösterdiğimi nasıl bileceğim? Bunlar gayet haklı sorular çünkü hayvanlar konuşamazlar dolayısıyla ihtiyaçlarını size söyleyemezler. Herhangi bir yerleri ağrıdığında, kötü hissettiklerinde, kısacası bakıma ihtiyaç duyduklarında bunu size söyleyemezler. Bu sebeple kedi bakımı hakkında her şeyi bilmek durumundasınız. Böylece onlara iyi bir bakım sunduğunuzdan emin olabilirsiniz.
Kedilerde Tüy Bakımı
Kediler dünyanın en temiz hayvanlarından biridir çünkü kendilerini sürekli yalayarak temizlerler. Günde en az 4 saat kendini temizleyen bir hayvandan bahsediyoruz burada. Fakat kediler, kendilerini yalarken çok miktarda tüy yutarlar ve onların yuttukları bu tüyün miktarını azaltmak da bize düşüyor. Kedimizi gün aşırı taramak, eğer çok fazla fırsat bulamıyorsanız 2 günde bir taramak gerekiyor. Tabi British Longhair ve Chinchilla gibi çok tüylü kedileri her gün taramak mühimdir çünkü tüyleri sık ve uzundur. Kedimizin tüylerini taramak ayrıca bizim için de iyidir çünkü dökülmek üzere olan fazla tüylerini tarakla alarak o tüyleri etrafa saçmalarına engel olmuş olursunuz. Evinizin her santimetrekaresinde ve her giysisinin üzerinde kedi tüyü istemezsiniz. Ayrıca tüm bunlarının yanında kedinizle aranızdaki bağı da bu şekilde pekiştirirsiniz.
Kediler Nasıl Taranmalıdır?
Kedilerin taranmasının belli bir yöntemi vardır. Öncelikle, kedinizi ılık bir zemin üzerine koyun. Bu bir masa da olabilir. Sonra arkasına geçip tarama işlemine başlamanız gerekiyor. Yalnız şuna dikkat edin, kedinizi tararken tarağı çok bastırmayın. Çok bastırırsanız kedinizin cildine zarar verebilir ve çizikler oluşturabilirsiniz ki bu kediniz için acı verici bir deneyim olur. Çok yumuşak tararsanız da almanız gereken tüyleri alamazsınız fakat özellikle kedinizin
karın bölgesine geldiğinizde nazikçe taramaya çalışın. O gün kendisini taratmak istemiyorsa zorlamayın. Tarama işlemi bittikten sonra bir adet ödül maması verin. Kedinizi yavruluktan itibaren taramaya alıştırın. Ekstradan, kedinizin tüy topları kusmaması için kedi çimi veya kedi maltı vermelisiniz. Bu ürünler kedinin sindirim sistemini rahatlatır.
Kediler için hangi taraklar kullanılır?
Furminator markasının tarakları en iyisidir. Biraz pahalıdırlar fakat piyasada daha iyisini bulamazsınız. Daha uygun fiyatlı alternatifler istiyorsanız da 8i1, Perfect, Coat, DeShedder ve Furminator taraklarına göz atabilirsiniz.
Kedilerde Kulak Bakımı
Kedinizin size ihtiyaç duyduğu alanlardan biri de kulak bakımıdır. Tıpkı insanların kulaklarının kirlendiği gibi kedilerin kulakları da kirlenmektedir ve bu kirler zamanla kulak uyuzu, akıntı, kaşıntı gibi sorunlara yol açabilir. Kedinizin kulaklarını düzenli olarak temizleyerek bu sorunların oluşmasını engellemek size düşmektedir.
Kedilerin Kulakları Temizlenir mi? Nasıl Temizlenir?
Öncelikle kediler için özel olarak üretilen kedi kulak bakımı solüsyonlarından satın almalısınız. Ayrıca ince bir makyaj pamuğuna da ihtiyacınız olacak. Dilerseniz bebekler için olan güvenli kulak çubukları vardır, bu kulak çubukları kulağın iç katmanlarına inerek kulak zarına zarar vermenizi engeller. Onlardan da temin edebilirsiniz fakat kirleri kulak içine itmemeye çok dikkat etmelisiniz. Bunu yapabileceğinizden emin değilseniz ince makyaj pamuğu kullanmak çok daha iyi olacaktır. Öncelikle kulak bakımı yapmadan önce kedinizin en sakin olduğu anı kollamalısınız. Dilerseniz oyun oynayarak onu yorabilir, sonra kulak bakımına başlayabilirsiniz ya da mama yedikten sonra bunu yapabilirsiniz. Kedinizi nazikçe tutmalısınız. Öyle daha rahat ediyorsanız kucağınıza da oturtabilirsiniz böylelikle kendini güvende hissedecektir.
Eğer çok hırçınlaşıyorsa havluyla sarabilir ya da bir aile üyenizin yardımını alabilirsiniz. Huysuzlanan kedinizi okşayarak ve onunla tatlı bir şekilde konuşarak sakinleştirmeye çalışın. Kulak bakımı, kedilerin hoşlanmadığı bir süreç olduğu için işlemi hızlıca yapmanız gerekmektedir. Kedilerin kulakları 3 bölgeden oluşmaktadır: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Bizim temizliğini yapacağımız kısım dış kulaktır ve kulak kanalı ortalama olarak 5 santimetredir. Kulak solüsyonunu kedimizin kulağına damlatıp kulak içinde bulunan kirlerin yumuşayıp daha kolay çıkmasını sağlamak için kulak tabanına masaj yapın. Daha sonra pamuk yardımıyla kulak içi nazikçe kurulanmalıdır. Bu arada, solüsyon şişesinin ucunu kedinizin kulağının içine değdirmemeye çalışın.
Haftada bir kez kedinizin kulak bakımını yapmanız yeterlidir. Fakat kedinizin çok çabuk kirlenen kulakları varsa bunu haftada ikiye de çıkarabilirsiniz. Kedinizin kulaklarının sağlığını takip etmek önemlidir. Kedinizin kulaklarının içinde kan, iltihap, akıntı varsa; kötü kokular geliyorsa, kulaklarını aşırı derecede kaşıyorsa, kulaklarına dokunmak ona acı veriyorsa ve kist oluşumu varsa mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerde Tırnak Bakımı
Kediler, tırnaklarını kısa ve sivri tutabilmek için bir şeyleri tırmalamaya ihtiyaç duyarlar. Eğer kedinizin koltuklar ve halılar gibi eşyaları tırmalamasını istemiyorsanız ona bir tırmalama matı almalısınız. Hatta birkaç tane alıp kedinizin tırmalama isteği duyabileceği koltuk veya yatak bulunan odalara koyabilirsiniz. Böylelikle odada gözü o eşyalara takıldığında bir alternatifi daha olduğunu bilecek. Kedinizi tırmalama matına alıştırabilmek için kedi nanesi
kullanabilirsiniz fakat sprey şeklinde olanlarından değil de kurutulmuş olanlarından almanızı tavsiye ederiz. Kedi nanesini tırmalama matına döküp kedinizi onun yanına götürmelisiniz. Kedi nanesini kedinizi alıştırmak istediğiniz her eşyaya dökebilirsiniz.
Fakat önemli bir husus var ki, kedi nanesi her kediye etki etmez. Bazılarının aklını başından alırken bazıları tepki göstermeyebilir. Bu durum kedinize bağlıdır. Kedinizin tırnaklarını kısa tutmalarına yardım etmek istiyorsanız tırnaklarını kesmelisiniz. Ayrıca tırnak kesme işlemi yaptığınızda oyun oynarken kedinizin size armağan edeceği derin sıyrıklardan da daha az nasiplenmiş olursunuz. Öncelikle kedinizin tırnak boyutuna uygun olan ve tırnaklarını kırmayıp düzgün bir şekilde kesen bir tırnak makası satın almalısınız. Tırnak makası için size Wahl markasının yeşil renkli kedi tırnak makasını önerebiliriz.
Kedilerin Tırnağı Kesilir mi? Nasıl Kesilir?
Kediler Tırnağının kesilmesinden nefret ederler. Bu sebeple tırnak kesme işlemi hem sizin için hem de Patili dostunuz için tatsız bir deneyim olacaktır. Kedinizi tıpkı kulak bakımı kısmında anlattığımız şekilde sakinleştirmeniz ve tutmanız gerekmektedir. Tırnak makasıyla tırnaklarının ucundaki şeffaf kısmı kesmelisiniz. Asla pembe kısmı kesmemelisiniz. Eğer pembe kısmı, yani canlı dokuyu, keserseniz bu kedinizde ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu sebeple kedinizin ilk defa tırnaklarını kesmeden önce veteriner hekiminizden bu işlemi size göstermesini isteyin. Eğer yine de bu işlemi yaparken kedinize zarar verebileceğinizden korkuyorsanız kedinizin tırnaklarını veterinerde kestirin.
Zaten veterinerler aşılar ve rutin kontrollerde kedilerin tırnaklarını ücretsiz olarak kesmektedirler. Ayda 1 kere tırnak kesimi idealdir. Kedinizin tırnaklarını 2 aylık olduğundan itibaren kesebilirsiniz. Yavruluktan itibaren kedinizi tırnak kesimine alıştırırsanız büyüdüğünde çok sıkıntı çekmezsiniz. Fakat tırnak kesimine alıştırılmamış yetişkin bir kedi, tırnak kesimi sırasında çok ciddi tepkiler verebilir.
Kedilerde Göz Bakımı
Gözler, dünyaya açılan penceremizdir. Minik dostunuzun bu konuda herhangi bir sorun yaşamasını tabii ki de istemezsiniz. Bu sebeple göz bakımı çok önemli bir yer kaplamaktadır. Göz bakımı, diğer rutinlere nispeten daha kolaydır. Kedilerin gözlerinde biriken çapak ve mukuslar bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortamdır ve bu sebeple kedilerin gözlerinin düzenli olarak silinmesi gerekir. Gözleri silinmeyen kedilerde göz iltihabı, sürekli göz kısma,
pembe göz (cherry eye) gibi rahatsızlıklar vuku bulabilir. Eğer kedinizde bu tür belirtiler varsa zaman kaybetmeden bir veterinere götürmelisiniz.
Kedilerin Gözleri Nasıl Silinir?
Kedilerin Gözlerini, makyaj pamuğu, su veya kedilerin göz bakımı için özel üretilmiş spreylere ihtiyacınız olacaktır. Ya da kediler için olan göz temizleme
mendillerinden de kullanabilirsiniz. Normal pamuk kullanırsanız kedinizin gözünün içine bir miktar pamuk kaçma ihtimali olduğundan makyaj pamuğu kullanmanız en iyisi olacaktır. Kediniz, gözleri silinirken sabit durmalıdır aksi takdirde gözü zarar görebilir. Avucunuzla kedinizin çenesini nazikçe kavrayarak göz silme işlemi sırasında hareket etmesini engelleyin ve mendilinizle gözün dip kısmında biriken çapak ve mukusu temizleyin. Diğer göze geçerken mendildeki kirleri göze sokmamaya özen gösterin. Bunu engellemek için pamuğun diğer kısmını kullanın. Göz bakımını her gün yapmanız tavsiye edilir. Bu oran kedinizin gözünün çapaklanma sıklığına göre de değişebilir.
Kedilerde Ağız Bakımı
Kediler de tıpkı insanlar gibi diş sorunları yaşayabilmektedirler. Onların da ağzında koku oluyor; diş taşı ve diş çürükleri, tartar, plak oluşumu, diş eti iltihaplanmaları gibi sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunlar görmezden gelindiğinde kedinin dişlerinin kırılmasına hatta diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Ayrıca hepimiz biliriz ki apseler, iltihaplanmalar, diş çürükleri acı bir deneyim sunar. Bu gibi tatsız durumları önlemek için kedimizin dişlerini fırçalamamız gerekmektedir. Bunun için asla insanların kullandığı diş macunları kullanılmamalıdır. Bu macunların içerisindeki florür kedilere hem zarar verir hem de insan diş macunlarının mentollü tadı kedileri rahatsız eder. Bu macunları yutan kediler mide sorunları da yaşayabilir. Bu sebeple kediler için üretilmiş diş macunlarını kullanmak gerekir.
Bu macunlar sahip oldukları et aromaları sebebiyle kedilerimizin tat duyusunu rahatsız etmez ve diş fırçalama rutinini daha fazla katlanılabilir düzeye getirir. Ayrıca bu macunlar yutulabilir olduklarından dolayı kedilerin midesine ve sağlıklarına zarar vermezler ve durulama gerektirmezler. Kediler dişlerine sürtünen fırça sesinden nefret ettikleri ve dişlerini fırçalatırken kendilerini savunmasız hissettiklerinden dolayı diş fırçalatmaktan nefret ederler. Bu sebeple kedinizi yavruluğundan beri diş fırçalamaya alıştırmanız gerekir. Bu birkaç ay sürer ama sabırlı olmalısınız. Eğer kediniz izin veriyorsa her gün, vermiyorsa da en azından haftada 1-2 kere dişler fırçalanmalıdır. Kediler için olan diş fırçalarını kullanmalısınız.
Kedi Nasıl Yıkanır? Kedileri Yıkamak
Kediler, kendilerini yalayarak temizleyen canlılar oldukları için aslında yıkanmaya ihtiyaç duymazlar. Eğer kedinizi yıkamanız gerekiyorsa, farklı bir sebebiniz varsa bunun hem kediniz hem de sizin için tatsız bir deneyim olacağını hatırlatmak isteriz çünkü kedilerin büyük bir kısmı yıkanmaktan hiç hoşlanmazlar. Ailenizden birinin yardımını almak sizin için iyi olacaktır. Bir kişi kediyi tutarken diğeri de yıkar. Öncelikle kedinizi nasıl yıkayacağınıza karar vermelisiniz. Duş başlığı kullanarak mı yoksa banyo tası kullanarak mı? Kedinizi suya daldırıp yıkamanızı asla tavsiye etmeyiz çünkü bu onu savunmasız hissettirecek ve korkutacaktır. Ayrıca kedinizi yıkamak için kedi şampuanlarından kullanmalısınız. İnsanların kullandıkları şampuanlar veya duş jelleri kedi yıkamak için uygun değildir. Bu ürünlerin acı tadı kendisini yalarken tiksinmesine ve kendini temizlemeyi bırakmasına sebep olabilir. Eğer banyo tası kullanarak yıkamayı seçtiyseniz suyu önceden kovaya doldurun çünkü kediler tayzikli akan su sesinden korkarlar.
Kedinizi yıkayacağınız su ılık olmalıdır. Daha sonra, kedinizi banyoya koyup kapıyı kapatın çünkü şayet elinizden kaçarsa etrafta köpüklü köpüklü koşturmasını istemezsiniz. Ayrıca kedinizin kulaklarına su kaçmaması için kulağına bir miktar pamuk koyabilirsiniz. Kedinizin vücudunu bir bez yardımıyla ıslatın. Kedi şampuanıyla tüylerini nazikçe köpürtüp derisine masaj yapın. Gözüne veya ağzına şampuan kaçırmamaya dikkat edin. Kıtıklar varsa bunları tarakla açın. Bu süreçte kedinizle konuşmayı, onu okşamayı ihmal etmeyin. Bu sayede biraz rahatlayacaktır. Durulama işlemine geldiğinizde suyu yavaşça dökün. Vücudunu şampuandan arındırın. Eğer duş başlığı kullanarak kedinizi durulayacaksanız çok fazla ses çıkmaması için suyu az açın ve başlığı kedinizin üstüne yakın tutun. Durulama işlemi bittikten sonra kedinizi havluyla kurulayın. Kıtıklar oluşmaması için nazik olun. Eğer tam olarak kurumadıysa ılık odalarda dolaşmasını sağlayın ve kuruyana kadar dışarı çıkarmayın. Bu arada kedinizi kurulamak için asla fön makinesi kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Çünkü fön makinesinden yayılan sıcaklıkla kedinizin derisinin yanmasına sebep olabilirsiniz.