Vücudumuzu değişen mevsim koşullarına ve iklim koşullarına hazırlamak için bazı hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Soğuk havalardan etkilenen ciltte pul pul dökülme, nem kaybı ve çatlakların yanı sıra metabolizmada da birçok sorun yaşanabilir.
Özellikle mevsim geçişlerinde vücut direncini kontrol altında tutmak gerekir. Fiziksel değişikliklere ek olarak, vücudumuz metabolizmasında ve işlevlerinde de farklılık gösterebilir. Soğuk havalarda, vücut direncini arttırmak için enerji depolamaya başlar. Bu durum daha hızlı acıkmanıza ve daha fazla enerji depolamanıza neden olur.
Kış günlerinde, metabolik hızı da azaltır, böylece bağışıklık sistemini güçlendirmek için çalışırken ekstra kilo ve beslenme bizim için daha fazla bu yüzden dikkat etmeliyiz. Özellikle bu dönemlerde sağlıklı ve dengeli beslenmeye daha fazla dikkat olmak gerekir.
Sağlıklı beslenerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein, enerji, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri yiyecek ve içecek yoluyla almasına yardımcı olabiliriz. Doğru zamanda ve doğru miktarda tüketilen gıdaların sağlığımızı korumak için büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.
Kış için Alınacak Önlemler;
Özellikle mevsim geçişlerinde bol sıvı tüketmeliyiz. Kışın hastalıklardan korunmak için ekinezya yeşil çayı, ıhlamur, kuşburnu, rezene, anason ve kekik çayları gibi faydalı bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
Öğünlerinizde süt ve süt ürünlerinin yanı sıra et gruplarından biri olan meyve ve sebzelerin olmasına özen göstermelisiniz. Diyetinizi dengeli bir şekilde planlamanız ve haftada birkaç kez kuru baklagiller eklemeniz gerekir.
Kışın yavaşlayan bir metabolizma nedeniyle kilo almak istemiyorsanız, peynir, süt, yoğurt gibi ürünlerde az yağlı ve hafif olan seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, kızartılmış ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışmalısınız.
Sindirim sistemi ile ilgili sorunları önlemek için düzenli olarak kefir, probiyotik yoğurt, yulaf kepeği, kuru baklagiller tüketmek gerekir. Yüksek lif içeren gıdalarla kabızlığı da önleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Düzenli spor ve egzersize dikkat etmelisiniz. Günlük yapabileceğiniz kısa süreli koşularla sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken koşu ayakkabılarınızı giyerek kendinize 30-40 dakika ayırmak olacaktır. Düzenli egzersiz de metabolizmayı daha güçlü hale getirecektir.
Ispanak, roka, tere gibi birçok koyu yeşil sebze, yüksek antioksidan içeriği ile bilinir. Yeşilkaz çok iyi bir antioksidan kaynağı olan bir sebzedir. İçinde doğal şeker bulunan meyvelerin tüketiminde 4-5 ile sınırlandırılması gerekir. Diyetinize mineral içeren kurutulmuş meyveleri de dahil edebilirsiniz.
Salatalarınızdaki zeytinyağı ve limon ikilisini eksik etmemelisiniz. Omega 9 yağ asitleri, C vitamini, E vitamini ile salatalarınız daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca, salatalarınızın içine birkaç kez badem ve ceviz eklerseniz ekstra fayda sağlayacağını da unutmayın.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.