Kızamık nedir ya da diğer bir adı ile rubeola, hastalığın virüsü ile meydana gelir ve oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon olur. Çocuk hastalıklarından biri olan hastalık, solunum yolu ile bulaşan çocukluk hastalıklarından olan kızamık belirtilerinde ilk bulgu yüksek ateş ve halsizlik olur.
Kızamık Nedir
Kızamık genellikle çocukluk çağında görülür. Virüsün bulaşmasından 8 ila 14 gün sonrasında belirtiler ortaya çıkar. Hastalık, döküntülerin ortaya çıkmasından birkaç gün önce yaşanılan burun akıntısı, gözlerde kızarma, öksürük ve ateş ile anlaşılır.
Döküntüler ortaya çıkmadan önce ayrıca ağız içerisinde lekeler meydana gelir. Kızamık olan bir kişide 1 hafta boyunca yüksek ateş görülebilir. Kış mevsiminin sonların ve ilkbaharın başlarında kızamık artar. Küçük çocuklarda yaygın görülen hastalığın aşılarının yapılması ile hastalık önlenir; ancak aşılama yapılmamış olan ve daha önceden kızamık geçirmemiş yetişkinlerde kızamık görülebilir.
Kızamık Belirtileri
Kızamık nedir, bulaşıcı hastalıklardan biri olup belirtileri arasında gözlerde kızarma ve titreme bulunur. Kızamık belirtileri arasında en önemli olanı ise vücutta oluşan kırmızı lekeler olur. Bu lekeler zaman içinde döküntülere dönüşür ve zaman geçtikçe daha çok belirgin hale gelir. Kırmızı lekeler; saç çizgisi ve kulak çevresinde oluşmaya başlar ardından yüz, boyun, göğüslere ilerleyerek tüm vücuda yayılmaya başlar.
Kızamık virüsü oldukça bulaşıcı olup virüs kişinin burun ve boğazında yaşar. Rubeola virüsünün vücuda girmesinden birkaç gün sonra döküntüler meydana gelir ve bu döküntüler ortaya çıkmadan önce kişi, virüsü yayabilir. Bu neden ile hastanın fiziksel temasta bulunması, konuşması, öksürme ya da hapşırması kızamığın yayılmasına ve başkalarına bulaşmasına neden olur.
Virüs, bulaştığı yerde ve aynı zamanda havada 2 saat canlı kalabilir ve başkalarına da bulaşabilir. Kızamık nedir öncelikle çocuk hastalığı olup genellikle çocuklarda görülür. Çocuk yaşlarda yaşanmaması durumunda yetişkinlik döneminde görülebilir; ancak hastalığı yaşayan kişiler tekrar kızamık olmaz.
Kızamık korunmanın yolu ise kızamık aşısı olmaktan geçer. Kızamığa karşı oldukça etkisinin olduğu kızamık aşısı, 1970 senesinde bu yana ülkemizde bulunur. Aşı iki doz halinde yapılır. Bebeklerde 12’nci ayı ile 15’inci ayı aralığında ilk doz yapılırken 4 ila 6 yaş aralığında da ikinci doz uygulanır.
Aşı, çocuklar gibi yetişkinlere de uygulanabilir. Hamilelik sırasında uygulanmayan aşının hamilelik esnasında anneyi korumak ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için hamilelik öncesinde uygulanması gerekir. Gebelik esnasında hastalığın görülmesi ile düşük, bebeğin anne karnında ölmesi ya da prematüre doğum gibi yan etkiler meydana gelir. Gebelikte kızamık geçiren bir annenin ölüm riski de gebelikte kızamık geçirmeyen anneye oranla daha yüksek olur.
Aşı olan kişilerin vücutları kızamık virüsüne karşı bağışıklık kazanır ve büyük bir kısmı hastalıktan korunur. Kızamık aşısı olan kızamık çıkarır mı, nadir bir durum olsa da aşı olanlarda sonradan kızamık görülebilir. Kızamık olan çocuğa ne yapılmalı denir ise hastalığa karşı özel bir ilacın geliştirilememiş olduğunun bilinmesi gerekir.
Kızamık nedir öncelikle kızamığın evde bakımının önemi büyük olur. Kızamık için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır ayrıca öksürük için de şuruplar tercih edilir. Hastanın odasının düzenli şekilde havalandırılması önemli olur. Kişinin dinlenmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekir.
Hastanın dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması gerekir. Hastalığın sırasında mikroplara bağlı bir zatürre ya da kulak iltihabı gibi yan etkilerin gelişmesi durumunda hastaya antibiyotik verilir. Hastanın belli süre sosyal hayattan izole edilmesi de önem taşır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.