Bir takım nedenlerden kaynaklanan hasarın bir sonucu olarak mide zarının iltihaplanmasına gastrit denir. Midenin iç yüzeyini kaplayan ve mide mukozası olarak adlandırılan bu zar, mide suyunun asidik etkisinden korumak için özel bir sıvı üretir.
Mide mukozasında bulunan çok sayıda bezden üretilen mide suyu, midede aşırı miktarda asit üretilmesine ve koruyucu mukoza tabakasına çeşitli faktörlerle saldırmasına neden olabilir. Böyle bir durumun sonucu olarak gastrit oluşur.
Sindirim sisteminin organlarından biri olan mide, sindirimin gerçekleşmesi için asit salgılamak zorundadır. Midenin koruyucu bariyerlerinin zayıflığı, agresif faktörlerin artması mide asidi dengesini bozmak için yeterlidir. Böylece ödem, hazımsızlık ve gastrit ortaya çıkar.
Gastrit şüphesi varsa, mide problemleri hakkında doktorunuza başvurduğunuzda beslenme geçmişiniz ve yaşam geçmişiniz üzerinde durulacaktır. Gastrit olasılığı varsa, bir dizi testin yapılması gerektiğini varsayalım.
Bu testler kan, dışkı ve idrar testidir. Vücudunuzda heliconacter pylori bakterisi olup olmadığını belirlemek gereklidir. Bu tespit edilirse, kan testinizin yardımıyla sonuçlandırılır. Vücudunuzdan bu bakteriler hakkında bilgi almak için radyoaktif karbon içeren tatsız ve renksiz bir sıvı içmeniz istenecektir.
Midenizde bakteri varsa, bakteriler içtiğiniz sıvıyı parçalayacaktır. Ve size enjekte edilen sıvının yapısında bir takım farklılıklar gözlemlenecektir. Midenizdeki bakteriler hakkında bu şekilde karar verirken, gerekirse endoskopi ile yapılabilir.
Ağız yoluyla ince bağırsağınıza kadar uzayabilen bir yapıya sahip bir tüp yerleştirilerek yapılan endoskopi yardımıyla midenin içi görüntülenecektir. Varsa midede meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar da bu şekilde ortaya çıkabilir.
Gerekirse doktorunuz size danışarak midenizden bir parça numune alabilir. Laboratuvar ortamından incelenmesi gereken bu numune ile bakteri tespiti yapılacaktır. Başka bir yöntem, üst sindirim sisteminin röntgenini çekmektir. Baryum adı verilen beyaz, metalik bir sıvı size içilecek ve üst sindirim sisteminiz X-ışınları yardımıyla izlenecektir.
Belirtileri;
Kanlı veya kahve telvesine benzer kusma, midede hissedilen yoğun ekşilik, dışkıda görünen kan veya siyah dışkı, karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, sürekli geğirme ihtiyacı, iştahsızlık ve aniden yemek yiyememe, sık bulantı ve kusma, sırtta hissedilen farklı şiddette ağrılar, üst karında kazıma ve yoğun yanma hissi, göbek ve alt kaburgalar arasındaki kalıcı ağrılar en sık görülen aralıktır
Tedavisi Var Mıdır?
Gastritin tedavi edilebilmesi için nedeninin bilinmesi gerekir. Steroidlerin, antienflamatuar ilaçların, alkolün veya beslenme sorunlarının neden olduğu gastritin nedeni biliniyorsa, bunu önlemek çok daha kolay olacaktır.
Tedavinin devamında, hastalığın oluşumuna neden olan sorunlara bağlı olarak ilaç tedavisi reçete edilir. Vücudunuzda bir heliconacter pylori bakterisi varsa, bu nedenle gastrit probleminiz varsa, iki haftaya kadar süren antibiyotik tedavisine başlanabilir. Ancak doktor tarafından önerilen süre boyunca ilacın kullanımına tam olarak devam edilmelidir.
Gastrit’in tedavisinde mide asidi oluşumunu önleyecek ve iyileşmeyi sağlayacak ilaçlar kullanılmalıdır. Proton bomba asidini üreten hücreleri nötralize etmek için kısmen bloke etmek gerekir. Yüksek dozların uzun süreli kullanımı kalça, el bileği ve omurga kırığı riskini artırır. Bu gibi durumlarda kalsiyum takviyesi yapılabilir.
Histamin blokerleri olarak da bilinen asit blokerleri, sindirim sistemine salınan asit miktarını azaltır. Öte yandan, asit miktarında bir azalma gastritin iyileşmesine ve ağrının tedavisine yol açar. Bütün bunlara ek olarak, mide asidini yok eden antasitler bulunur. Bu antasitler gerekirse ilaçlarla birlikte kullanılabilir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.