Mısır Şurubu Zararları Nelerdir?
Mısır şurubu belli işlemler süzgecinden geçerek geldiği için doğallığını muhafaza edememiş, modifiye bir üründür. Halk arasında bilinen şekerden daha ucuz olması hasebiyle gıda sanayinin gözbebeğidir. Gazlı yahut meyveli içeceklerde, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat gibi ürünlerin içerisinde mısır şurubuna yer verilmektedir. Nişasta bazlı bu şekerlerin sağlık üzerindeki etkileri ise yadsınamaz niteliktedir. Mısır şurubu zararları uzmanların yaptığı açıklamalardan sonra merak uyandırmaktadır.
Bu ahval neticesinde mısır şurubunun en ince noktasına varana değin arama motorlarında araştırmalar yapılmaya başlanmaktadır. Bu araştırmalara ışık tutabilmek adına, birkaç satır karalamakta ve bu konuda kamuyu aydınlatmakta fayda görülmektedir. Böylece bilinçlenen kesim ile sanayileşmenin getirdiği bu gıdaların bir tutam da olsa önünün kesilme ihtimali gün yüzüne çıkmaktadır.
Mısır Şurubu Nasıl Yapılır?
Mısır şurubu zararları listelenmeden önce yapım aşamasını incelemek gerekmektedir. Mısır şurubu, mısır nişastasının işlemden geçirilmesi neticesinde elde edilmektedir. İşlemden geçirilen nişasta parçalanarak glikoza, daha sonra da bu glikoz fruktoza dönüştürülmektedir. Böylece elde edilen mısır şurubu yüzde seksen oranında fruktoz, yüzde yirmi oranında glikozdan meydana gelmiş bulunmaktadır.
Bu yapım aşaması, merak edenler için mısır şurubunun neden zararlı olduğu hakkında ufak tefek ipuçlarını içinde barındırdığı için, kendisini ele vermektedir. Bu nedenle ilk girizgah bu şekilde yapılmış olmaktadır. Fakat pencereyi en son noktaya kadar açarak mevzuyu derinlemesine anlatmak gerekmektedir.
Mısır Şurubu Zararları
Paketli birçok ürün bünyesinde yer alan mısır şurubunun birçok zararı vardır. Mısır şurubundaki fruktoz bağımlılığa sebep olmaktadır. Aynı zamanda tokluk hissiyatının yitirilmesinin önünü açmaktadır. İvedilikle yağa dönüşen mısır nişastası, karaciğerden damar hastalıklarına doğru uzanan bir hastane serüvenine gebedir.
Şeker pancarından elde edilen şekerden çok daha fazla zararlı olan mısır şurubu, beyin üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Mısır şurubu içerisindeki fruktoz, metabolizma içerisinde insüline ihtiyaç duymadan karaciğere ulaşmaktadır. Böylece kandaki yağ artışını tetiklemektedir.
Yüksek derecede fruktoza maruz kalan beden içerisinde, birçok patolojik değişimler olmaktadır. Bu nedenle oksidatif stres, tip 2 diyabet, şişmanlık, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar bedende zuhur etmektedir. Mısır şurubu zararları arasında bağırsak geçirgenliğinin artması, DNA hasarı da yer almaktadır. Bunlara ek olarak kansere de davetiye çıkaran mısır nişastası, hücre karsinomları oluşturmaya adaydır. Ayrıca gut hastalığını tetiklediği söylenmektedir.
Mısır şurubu içerisindeki fruktoz, leptin ve insülin salınımının uyarılmasına engel olmaktadır. Aynı zamanda fruktozun sebebiyet verdiği aşırı dozda tatlılık, tüketimi arttırmaktadır. Bu iki durumun birleşimi sonucu obezite ve metabolik sendrom ortaya çıkmaktadır.
Genetiği ile oynanan mısırdan elde edildiği konusunda şüphelerin olduğu mısır şurubu, maaliyeti az olduğu için tercih edilmektedir. Bu tercih edişin yol açtığı hasarlardan biri de insülin direncinin tümörlerin büyümesine yol açmasıdır. Zira kanser hücreleri şekeri yakıt niyetine kullanmaktadırlar. Bütün tatlandırıcılar arasında en hızlı biçimde yağa dönüşen fruktoz, trigliseride doğr evrilmektedir. Aynı zamanda bilhassa çocukların gelişimini ve büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Yüksek oranda kilo olarak geri dönüş yapan fruktoz, beraberinde birçok hastalığı bu şekilde getirmektedir.
Mısır Şurubu Nerelerde Kullanılır?
Elin gittiği raflarda yer alan gıdaların çoğunda mısır şurubu mevcuttur. Bu gıdaların başında; soda, cola, gazoz, şekerleme, salata sosları, ketçap, mayonez, dondurulmuş gıdalar, hazır çorbalar, konserveler, meyve suları, diyet bisküviler, kahvaltılık gevrekler, tatlandırıcı yoğurtlar, fırınlanmış ürünler, baharatlar, abur cuburlar, tahıl barları, besin barları, kahve kremaları, enerji içecekleri sayılabilir.
Nişasta bazlı şekerin kullanıldığı besin listesi bir hayli kabarıktır. Genellikle raf ömrü uzun olan her yiyecek ve içecek içerisinde mısır şurubu yer almaktadır. Aynı zamanda bazı ekmeklerin ve dondurmaların içerisinde de mısır şurubuna yer verilmektedir.
Mısır Şurubu Hangi Markalarda Yok?
Genelde mısır şurubu birçok marka içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Örneğin; 11 meyve suyu markasından 8 tanesi içinde mısır şurubu yer almaktadır. Mısır şurubunun yer almadığı meyve suyu markaları arasında; tropicana, dimes, sek sayılabilir. Aynı zamanda torkunun ürünleri içerisinde de glikoz şurubuna yer verilmemektedir. Bunlara ek olarak uludağ ve kınık active plus bünyesinde de mısır şurubu kullanılmamaktadır.
Fakat altı çizilmesi gereken bir nokta vardır ki; hangi marka bu liste içerisinde yer alırsa alsın piyasa her daim takip edilmelidir. Çünkü markaların bünyesindeki üretim malzemeleri sıklıkla değişim göstermektedir ve güncellenmektedir. Mısır şurubu zararları hususunda titizliği elden bırakmamak, daha kaliteli ve katkı maddesiz beslenmenin ve yaşamın kapılarını aralamaktadır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.