Pazartesi sendromu, hemen hemen her insanın başına gelen olumsuz bir durumdur. Bu sendrom adından da anlaşılacağı üzere pazartesi günü yaşanan ve insana gününü hem fiziksel açıdan hem de zihinsel açıdan zehir eden bir sendromdur.
Güzel bir hafta sonunun ardından işe veya okula ya da başka bir uğraşa dönmek insanın gerginleşmesine sebep olur ve haftaya dinç ve pozitif bir şekilde başlamasının maalesef ki önüne geçer. Bu yazıda pazartesi sendromu nedir, neden pazartesi sendromu yaşarız ve pazartesi sendromu nasıl aşılır sorularına yanıt vermeye çalıştık. İşte detaylar…
PAZARTESİ SENDROMU NEDİR?
Pazartesi sendromu, çalışan birçok insanın hafta sonu tatilinin ardından işe döneceği gerçeğini hatırlayıp gerilmesi, sıkılması ve bunalması durumudur. Aslında pazartesi sendromu Pazar gününün bitimine doğru ortaya çıkar. Öyle ki kişi, pazar günü akşamından “ off yarın iş var”, “yine yorucu bir ve sıkıcı bir hafta beni bekliyor” gibi cümleler kurarak motivasyonunu düşürür. Bu durumda da pazartesi sendromu kaçınılmaz bir hal alır.
PAZARTESİ SENDROMU NEDEN YAŞANIR?
Pazartesi sendromunun yaşanmasının birçok nedeni vardır. Peki, Bu nedenler Nelerdir?
Uyku Alışkanlığı
Eğer bir insan hafta içi boyunca uykusuz kalıyor ve yorgunluk yaşıyorsa bu uykusuzluğu ve yorgunluğu hafta sonu geç saatlere kadar uyuyarak atıyor. Bu durum da haliyle kişinin uyku düzensizliği yaşamasına ve biyolojik saatinin bozulmasına sebep oluyor. Bunun önüne geçmek için hafta sonları olduğundan fazla uyumamak şart!
Uyku düzeni bozulmazsa belki de pazartesi sendromu gibi bir sendrom ile baş başa kalınmamış olunur.

Sosyal ortam
Eğer kişinin muhatap olduğu sosyal ortam sıkıcı, keyifsiz ve enerjisi düşük bir ortam ise pazartesi sendromu da kaçınılmaz oluyor. Çünkü hiçbir insan keyifsiz ve mutsuz bir ortamda bulunmak istemez. Bu yüzden bulunulan iş ortamında kişi elinden geldiğince kendisine daha keyifli daha enerjik ve daha mutlu bir ortam hazırlayabilir. Böylelikle pazartesi sendromunun etkileri ciddi oranda azalmış olacaktır.
Haftaya hazır hissetmemek: Bu da pazartesi sendromunun en büyük nedenlerinden biridir. Çünkü rahat bir hafta sonunun ardından yorucu bir haftaya başlamak insana zor geliyor. Yani kişi kendini tam anlamıyla haftaya hazır hissedemiyor. Bunun önüne geçmek için olumlama yapmak bir nebze de olsa pazartesi sendromunu azaltacaktır.
İşi sevmemek
Eğer kişi çalıştığı işi sevmiyorsa maalesef ki bütün bir hafta gözünde büyüyecek ve içinden lanet okuyacaktır. İş değiştirme gibi bir durum söz konusu değilse kişi, bir şekilde işini sevebilecek yollar denemelidir.
Ani değişiklik yaşamak
Hafta sonunun ardından çalışan insanların psikolojileri ve bedensel sağlıkları büyük oranda tehlike altında oluyor. Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde çalışan kişilerde kalp krizi, tansiyon gibi rahatsızlıklar pazartesi günleri kendini gösteriyor. Bu da pazartesi sendromu yaşanmasına yol açıyor.
PAZARTESİ SENDROMU NASIL AŞILIR?

Uyku düzenine dikkat etmek
Hafta sonları daha çok uyulduğundan biyolojik saat bozulmuş oluyor. Pazartesi sendromunun en büyük nedenlerinden biri de uyku düzeninin bozulmasıdır. Bundan dolayı olabildiğince uyku düzenini bozmamak gerekir.
Hafta sonu müzik eşliğinde güzel bir kahvaltı yapmak
Kahvaltı yapmak insan sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Malum, hafta içi iş koşuşturmasından kaliteli bir kahvaltı yapmak söz konusu bile olmuyor. Bu nedenle müzik eşliğinde güzel bir kahvaltı yapmak bütün bir haftanın yorgunluğunun atılmasını ve bir sonraki hafta için daha dinç olunmasını sağlayacaktır.
Spor yapmak
Spor yapmak, vücudun serotonin hormonu salgılamasına yardımcı olur. Ve kişinin daha dinç hissetmesini sağlar. Bu nedenle hafta sonu spor yapmak kesinlikle görmezden gelinmemelidir.
Bakım yapmak
Güzel bir bakım yapmak bütün bir haftanın yorgunluğunun atılmasını sağlayacak ve aynaya bakıldığında daha iyi hissedilmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden bakım yapmak da kesinlikle atlanmamalıdır.
Meditasyon yapmak
Günümüzde oldukça popüler olan bir eylemdir meditasyon. Kişinin zihin ve bedenin rahatlamasını sağlar. 10 dakika meditasyon yapmaya vakit ayırmak çalışan kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Böylelikle yoğun yaşanan pazartesi sendromu gözle görülür bir oranda azalacaktır.