Psikologlara göre, dilimize giren şarkılarla ilgili en ilginç şey, beynimizin kontrolümüz dışında bir alanı olduğunu göstermeleridir.
Londra’daki Goldsmiths Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada dile dolanmış 5000’den fazla şarkı bulundu.
Gün içinde sıkça karşılaştığımız şeylerden biri olan müzik, her seferinde aynı şekilde görünmesi bakımından da farklılık gösteriyor. Örneğin, her gün gördüğünüz çitler aslında her zaman aynı çitlerdir, ancak onlara her baktığınızda, farklı ışık ve açı nedeniyle onları tam olarak aynı görmezsiniz.
Ama bir şarkıyı dinlediğinizde, her seferinde aynı şarkı olur. Tekrarlar hatırlamayı büyük ölçüde etkiler ve belki de bu yüzden bir şarkıyı her dinlediğimizde hafızamızı derinden çentikler, bu da dilimize sıkışmasını daha da kolaylaştırır.
Dilimizde dolaşan bu şarkılarda farklı bir durum daha var. Böylece, hafızamıza yerleşmesi çok daha kolay hale gelir. Melodideki bu orijinal değişiklikler olmasaydı, o zaman benzer sesleri tekrarlamaktan ibaret olurdu ve onların aklımızda kalması daha zor olurdu.
Bir şarkının dilinize tekrar tekrar girebilmesi için onu dinlemenize gerek yok, adını duymanız bile yeterli olabilir. Bu, şarkıların uzun süreli bellekle bağlantılı olduğunu göstermektedir. İnsan hafızası çalışmalarında, kısa süreli hafızada “köle sistemleri” adı verilen bir durum tanımlanmıştır.
Bu sistemler hafızamızda yer alır, görüntü ve sesleri yakalar ve odaklandığımız bir şeyin hafızamızda kısa bir süre canlı kalmasını sağlar.
Bu köle sistemlerinden biri “aklın gözü” dür ve görsel bilgi toplar. Diğeri ise telefon numaraları gibi şeyleri hatırlamamızı sağlayan “iç kulak” tır. İşte bu kısmı etkileyen dilde dolaşan şarkılar; iç kulak.
Planlarımızı, düşüncelerimizi veya gün boyunca hatırlamamız gereken şeylerin bir listesini tekrarlamak yerine, iç kulak bir şarkının melodisine veya sözlerine eklenir. Sonuç olarak, normalde aklımızı meşgul etmeyen bir parçamız, isteklerimize cevap vermek yerine sürekli bir şarkıyı tekrarlar.
Modern psikoloji, aklımızın bir bütün olmadığı sonucuna varmıştır. Aklımızda olan tek şey kendi özümüzü algılamamız değildir. Aslında, zihnimiz tamamen bilinmeyen bir dünyadır ve tamamen bizim kontrolümüz altında değildir.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sağlık, Spor, Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.