Siyatik ağrısı nedir, nasıl geçer sorusu ile çok sık karşılaşılmaktadır. Bu ağrının detayları hakkında tüm merak edilenler nelerdir?
Ülkemizde çok kişide görülen siyatik ağrısı genellikle hafif ağrılarla kendini göstermektedir. Ancak bu ağrı tedavi edilmediği takdirde, şiddetlenerek bel ve bacağa yayılma eğilimi gösterir.
Siyatik sinir, vücuttaki en büyük sinirdir. Bu nedenle belden başlayarak, diğer bölgelere yayılması ani bir şekilde gelişebilir. Genellikle ağır iş yapan, düzenli egzersiz yapmayan kişilerde ve genç erişkinlerde görülmektedir. Bacaklarında güç kaybı, hissizlik ve ağrı hisseden kişiler, zaman kaybetmeden doktora başvurmalı ve ağrının siyatik olup olmadığı hakkında bilgi almalıdır.
Siyatik Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Belden bacaklara kadar uzanan sinirin tahriş olması ve sıkışması nedeniyle oluşan siyatik ağrısı hakkında birçok araştırma yapılmaktadır. Özellikle siyatik ağrıyı yaşayan kişiler, ne kadar süre bu durumla karşı karşıya kalacaklarını merak etmektedirler. Farklı türleri bulunan siyatik ağrısının, bu türlere bağlı olarak geçme süresi de değişiklik gösterir. Genel olarak bel ağrısı ile karıştırılsa da, siyatik tamamen farklı bir olaydır. Tek bir bacakta meydana gelebildiği gibi iki bacakta da ortaya çıkabilir. Genel belirtileri arasında ağrı, uyuşma ve karıncalanma yer almaktadır. İlerleyen vakalarda ise güç kaybı görülür.
Ancak siyatik ağrıda bilinmesi gereken, çoğu vakanın cerrahi müdahaleye gerek kalmadan bir iki haftada iyileşebildiğidir. Fakat nadir vakalarda meydana gelen idrar tutamama ve bacakta güçsüzlük gibi durumlar, cerrahi müdahale gerektirebilir.
Siyatik Ağrısı Belirtileri Nelerdir ?
Günümüzde çok sık karşılaşılan ve birçok kişinin muzdarip olduğu siyatik ağrısı belli başlı belirtiler göstermektedir. Özellikle çoğu vakada görülen belirtiler açıklanacak olursa;
- Ağrı, öksürme ve hapşırma gibi durumlarda kötüleşerek şiddetini artırabilir.
- İlk başlarda hafif olan ağrılar, gün geçtikçe daha dayanılmaz boyutlara çıkabilir.
- Belde ve bacakta elektrik çarpması gibi bir his ile uyuşukluk olabilir.
- Ağrı uzun süre oturma sonrası hafifleyeceği yerde daha da şiddetlenebilir. Genellikle hastalar ayağa kalktıklarında ağrının hafiflediğinden bahsetmektedir.
- Siyatik ağrılar genellikle tek taraflı olabilmektedir.
Yukarıda bahsedilen belirtilere sahip hastalar, vakit kaybetmeden doktora başvurarak erken önlem almalıdır. Çünkü siyatik ağrılar zamanla şiddetlenerek, cerrahi müdahaleler gerektirebilir. Bu nedenle siyatik ağrısını artıran nedenler nelerdir konusu araştırılarak önlem alınmalı ve ağrının artmasına engel olunmalıdır.
Siyatik Ağrısı Tedavisi Nedir?
Siyatik tanısı konulan birçok hasta şiddetli siyatik ağrısı nasıl geçer konusunu merak etmektedir. Doktorlar tarafından önerilen basit yöntemler ile bu rahatsızlığın tedavi edilmesi mümkündür. En çok kullanılan tedavi yöntemlerinden bahsedilecek olursa;
- Günlük aktivitelere mümkün olduğunca devam edilmeli ve hareketsizlikten kaçınılmalıdır. Çünkü hareketsizlik, ağrının daha da kötüleşmesine neden olacaktır.
- Siyatik ağrısı tedavi yöntemleri arasında, düzenli egzersiz büyük önem taşımaktadır. Bu alanda uzman olan fizyoterapistler sayesinde siyatik ağrıların azalmasına yardımcı olan birkaç egzersiz hastalar için uygulanır. Son zamanlarda popüler olan yoga eğitimleri de, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Doktorlar tarafından günde 2-3 defa buz uygulamasının yapılmasının ardından sıcak su torbasıyla sıcak uygulama yapmak, ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Sıcak uygulama günde birkaç kez yapılabilir.
- Siyatik ağrılarda daha çok kullanılan ve ağrının şiddetlendiği zamanlarda önerilen soğuk uygulama, ağrının ve inflamasyonun azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Günümüzde siyatik ağrısının tedavi yöntemleri arasında alternatif tedavilerde yer almaktadır. Bu tedaviler içinde en popüler olanlar ise akupunktur, masaj ve biofeedbacktir.
Siyatik Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Siyatik ağrısı yaşayanlar öncelikle bir ortopedisten randevu almalıdır. Uzman doktor gerekli olan testleri ve fiziki müdahaleleri yaptıktan sonra, uygun gördüğü nöroloji, beyin ve sinir cerrahisi ya da romatoloji bölümlerine hastayı yönlendirebilir.
Hastalarda meydana gelen siyatiğe benzer bulgular, başka hastalıkların belirtileri olabilmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan ağrıların hafife alınmaması ve muayene edilmesi gerekir.
Siyatik Ağrısı Nasıl Geçer?
Siyatik ağrısı tanısı konulan kişilerde ağrının şiddeti değişiklik göstermektedir. Bu noktada hastalar için uygulanacak tedavi yöntemleri farklı olabilmektedir. Siyatik ağrısı tedavilerinde bazı hastalar için ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar tercih edilirken, bazı hastalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Çoğu hasta üzerinde doktor kontrolünde yapılan fizik tedaviler, ağrıların hafiflemesinde oldukça etkili olmaktadır. Alternatif tıp kapsamında bu ağrıların tedavisinde kullanılan diğer yöntemler açıklanacak olursa;
Siyatik Ağrısı Egzersizleri
Siyatik ağrının hafiflemesi için özel olarak yapılan birçok egzersiz bulunmaktadır. Bu egzersizlerden kısaca bahsetmek gerekirse;
- İlk olarak bir battaniye veya yoga minderi zemine serilmelidir. Sırt üstü uzanarak sağ bacak kaldırılır ve dizler bükülür. Eller sol uyluğun arkasına sarılarak, bacaklar vücuda doğru çekilir. Ancak dikkat edilmesi gereken, başın yerden kaldırılmamasıdır. Bu hareket 30 saniye boyunca yapılmalıdır. Aynı egzersiz iki bacakta da, 2 kez tekrarlanabilir.
- Çok sık yapılan egzersizlerinden bir tanesi de, dizler bükülü şekilde sırt üstü yatılmasıdır. Daha sonra bacaklar yerden birazcık yükseğe kaldırılarak, bu işlem 5 kez tekrarlanmalıdır.
- Oturarak yapılan egzersizlerde siyatik ağrısı tedavilerinde tercih edilmektedir. Bir sandalye üzerine oturularak, sol diz sağ dizin üzerine yerleştirilir. Sandalye üzerinde oturan hasta öne doğru dikkatli bir şekilde eğilmelidir. Eğildikten sonra 10 kere nefes alıp verip, tekrar oturma pozisyonuna geri dönmelidir. Her iki bacak içinde bu egzersizin ayrı ayrı 5 kez yapılması gerekir.
Siyatik Ağrısı İçin Doğal Yöntemler
Siyatik ağrısı için tercih edilen doğal yöntemlerde, alternatif tıp kapsamında dikkate alınmalıdır. Doğal olarak bu ağrıya ne iyi gelir açıklanacak olursa;
- Sarımsak, süt ve bal karışımı
- Lahana yaprakları
- Sarı kantaron yağı ve nane yağı gibi doğal yağlar
- Isırgan otu veya kiraz sapı
- Soğan
- Zencefil tozu ve susam yağı ile yapılan karışımlar
- Çarkıfelek çayı