Stres, vücudumuzun hem iç hem de dış uyarılara karşı otomatik bir reaksiyonudur. Fiziksel ve zihinsel uyaranlar tehdit edici bir seviyede olduğunda, vücut kendini korumaya geçer ve kendini savunmaya çalışır. Stres altındaki değişiklikler bir tehdit olarak algılanır.
Vücudumuzda oluşan strese karşı daha dirençli olsak da zihinsel olarak daha kırılgan bir yapıya sahip olan insan doğası gereği zihinsel stres kaynakları bize daha fazla zarar vermektedir. Zihinsel stresle başa çıkmak fiziksel stresten çok daha zordur.
Olumlu ve olumsuz olarak sınıflandırabileceğimiz stres, stresle başa çıktığınızı fark ettiğinizde yerini olumlu duygulara bırakır. Bu durumda pozitif stres oluşurken, sorunlu ilişkiler, sevilen birinin ölümü gibi durumlarda negatif stres oluşabilir. hastalıkların % 90’ına stres neden olmaktadır. Bu nedenle, stresle nasıl başa çıkılacağını öğrenmek gerekir.
Stresinizi Minimum’a Çekmek;
Sizi strese sokan faktörleri belirleyerek başlayabilirsiniz. Ne hissettiğinizi ve nedenini biliyorsanız, bu durumdan kaçınmanız sizin için çok daha kolay olacaktır.
Strese neden olan faktörler hakkında bir strateji belirleyin. Örneğin sabah kahvaltısını hazırlarken işe geç kalıyorsanız, kahvaltınızı akşama hazırlayarak yanınıza alabilir ya da yarım saat önce uyanarak stresten kurtulabilirsiniz.
Çalışma hayatınızda tek bir sorunla başa çıkmaya çalışın. Aynı anda birçok görevle uğraşmak yerine, bireysel sorunları daha seri bir şekilde ele almaya çalışın. Daha pratik bir yöntem olduğunu görebileceksiniz.
Günlük planınızı yaparken gerçekçi olmanız gerekir. Programlarınız arasında yarım saatlik bir aralık bırakırsanız, vurgulamazsınız. Programınızı 5-10 dakika boyunca kayabilecek şekilde tasarlamanız sizin için daha yararlı olacaktır.
Stres seviyenizin yükseldiğini fark ettiğiniz anlarda mutlaka kendinize zaman ayırmalısınız. Stresli anlarda çay veya kahve molası vermek motivasyonunuzu artıracağı gibi stres faktöründen de kurtulmanızı sağlayacaktır.
Beslenme şeması strese neden olabilir. Stresli olacaksınız çünkü aşırı aç veya aşırı doluyken kendinizi iyi hissetmeyeceksiniz.
Uyku düzenleri başka bir stres faktörüdür. Yeterli ve kaliteli bir uykuya sahip değilseniz, ertesi gün bu durum önemli bir stres kaynağına dönüşecektir.
Hayata bakışınız stres oluşumuna neden olabilir. Sürekli olumsuz düşünen bir kişiyseniz, sürekli stresli hissedeceğinizi bilmelisiniz.
Kendine güven ve başa çıkma yeteneği gibi özellikler vücudunuzun stres durumunu yakından etkiler.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bilgi, Teknoloji, Finans ve daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme sitemizi ziyaret edebilirsiniz.