Viral Hastalıklar Nedir?
Grip
Grip virüsleri genetik materyali RNA olan üst solunum yollarına etki eden bir virüstür ve hava yolu ile bulaşabilir. Grip, viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik ile tedavi edilmez. Bol sıvı tüketimi, salgıların dışarı atılmasını sağladığı için iyileşmeyi hızlandırır. Grip virüsleri çok hızlı değişime uğrar. Bu yüzden aşı ile kazanılan bağışıklık yeni virüsler için etkisiz kalmaktadır.
Uçuk (Herpes)
Uçuk, Herpes Simplex virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uçuk hastalığında ağız kenarında veya dudaklarda içi sıvı dolu küçük kabarcıklar oluşur. Bu dönemde virüs çok bulaşıcıdır. Virüse 1 kere yakalanan insan hayatı boyunca farklı dönemlerde bu uçuklardan oluşacaktır. Hastalığın bulaşmaması için hastanın özel eşyaları kullanılmamalı ve hasta ile temastan kaçınılmalıdır. Kabarcıkların patlaması virüsün yayılmasına yol açabilir. Karıncalanma, kaşınma ve yanma gibi belirtiler hissedildiğinde enfekte bölgeye tıbbi uçuk kremi sürülmelidir.
Kuduz
Genellikle kedi, köpek, tilki, yarasa gibi memeli canlılar arasında yaygındır. Seyrek olarak insana geçer. Kuduz virüsü bulaştığı canlının sinir hücrelerini parçalar. İnsana girdiğinde beyne kadar ulaşrak beyni iltihaplandırır. Kuduz virüsü kuduz hastalığına yakalanan hayvandan başka bir hayvanı veya insanı ısırırsa kuduz bulaşır. Kuduz çok hızlı yayılır ve erken müdahale edilmezse kişinin yaşamı sona erebilir. Kuduzdan korunmada en etkili yol aşıdır.
Hepatit B
Hepatit B, sarılık hastalığının bir türüdür. Bu virüsler karaciğer hücrelerinin enfekte ederek kanser, siroz gibi ciddi hastalıklara yol açar. Hepatit B virüsü vücut sıvıları, kan ve doğrudan temas sonucu bulaşabilir. Özellikle insanların toplu olarak bulunduğu, beslendiği yerlerde bu hastalığın bulaşma riski faladır. Hepatit B virüsü vücuda girdikten sonra 40 ila 80 gün arasında uzun bir kuluçka dönemi geçirir. Virüs vücuda girince karaciğer hücrelerinin fonksiyonlarını bozar. Bu hastalıktan korunmak için hijyen kuralların uymalı ve aşı olunmalıdır.
AIDS
AIDS, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşur. İnsanda bağışıklık yetmezliği virüsü(HIV) sebep olur. Afrika’da şempanze türünde gribe neden olan virüsün(SIV) değişime uğrayarak insanda hastalığa sebep olduğu bilinmektedir. Virüs, hasta kişinin bağışıklık sisteminin tamamen çökmesine sebep olurken insanın diğer basit hastalıklardan ölmesine yol açmaktadır. Hijyenik olmayan bazı cerrahi müdahaleler, kanında HIV bulunan hastanın kanı sağlıklı kişiye transferi gibi yollarla bulaşır. Gece terlemeleri, yüksek ateş, hızlı kilo kaybı, halsizlik, devamlı öksürük, özellikle ağızda mantar enfeksiyonu, deri dökülmeleri, menenjit gibi hastalıkların görülmesi AIDS’in belirtileridir. Korunmak için özellikle kas ve damar içine bilinçsiz ve güvensiz enjeksiyon yapılan uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
SARS
SARS, Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu anlamına gelir. Halk arasında gizemli zatürre olarak da adlandırılır. 21. Yüzyılda tespit edilen ilk bulaşıcı solunum yolu hastalığıdır. İlk kez 2002’nin Kasım ayında Çin’de ortaya çıkan bu hastalık uluslararası seyahatlerle tüm dünyaya yayılmıştır. 37 ülkeyi etkisi altına alan bu hastalık 8098 kişiyi enfekte ederek 774 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu virüs hayvanlardan insana bulaşmıştır. Hastalık Coronaviridae ailesi içinde bulunduğu için ve solunum yolunda hastalığa yol açan virüsün korona virüs olması nedeniyle bu hastalık SARS-CoV olarak adlandırılır. Genellikle korona virüslerin yol açtığı hastalıklar hayvanlarda ağır ve insanlarda hafif olarak hissedilir. Fakat SARS virüsü insanlarda ağır seyreden ilk korona virüs olarak kayıtlara geçmiştir. SARS virüsü temel olarak damlacık yoluyla, hava yoluyla ve ağız, burun salgıları aracılığıyla bulaşır. SARS virüsünden korunmak için hasta bireylerle birlikte, bu hastaları tedavi etmekle görevli sağlık çalışanlarının izolasyonu sağlanmalıdır. Ayrıca, başkalarının olduğu ortamlarda cerrahi maske kullanması ve hastaların hapşırırken ve öksürürken ağızlarını kapatması gerekir.
Ebola
Ebola virüsü Afrika ülkelerinde yayılım gösteren, aşısı olmayan ve salgına dönüşmüş bir virüstür. Yüksek ateş, iç ve dış kanamalar ebolanın belirtileridir. Ölüm oranı %90’a kadar ulaşmıştır. Ebola maymun veya yarasa gibi hayvanlardan insana geçmiş filovirüs aile grubundan olan daha sonra insanlar arasında yayılan bir virüstür. Ebolanın kesin kaynağı belli olmamakla beraber herhangi bir aşısı yoktur. Ebola virüsü taşıyan hayvanların hem kan ve temas yoluyla hem de etlerinin temizlenmeden ve yeteri kadar pişirilmeden tüketilmesi yoluyla virüsü insanlara bulaştırdığı ileri sürülür.
Bahsedilen virüslerin dışında zona, suçiçeği, domuz ve kuş gribi, kabakulak, kızamık ve çocuk felci virüsleri de insanlarda önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.