Volkan Patlaması Nedir?
Volkan patlaması evlere, ağaçlara, yollara zarar veren hatta can kayıplarına bile neden olabilen bir doğal afettir. Peki çok eski dönemlerden bugüne kadar pek çok yeri yaşanamayacak hale getiren bu doğal afetler nasıl meydana gelmektedir?
Volkanik patlamalar, Dünya yüzeyinin alt katmanlarında bulunan erimiş tabakaların püskürerek yeryüzüne çıkması halinde meydana gelmektedir. Bu patlamalar sonucu doğa ve insanlar ciddi zararlar görmekte ve patlamalar büyük yangınlara sebebiyet verebilmektedir. En tehlikeli doğal afetlerden biri olmakla birlikte bu konuda bilimsel çalışmalar hala devam etmektedir.
Volkan Patlaması Etkileri
Volkan patlaması Dünya yüzeyinde bulunan magmanın püskürerek yeryüzüne çıkması anlamına gelmektedir. Bu patlamalar her alanda oldukça fazla olumsuzluğa neden olabilecek doğal afetlerdir. Süper yanardağ patlaması ise olağan bir volkanik patlamada meydana gelebilecek olumsuzlukların çok daha ciddi boyutlarda yaşanması demektir.
Süper volkanlar, çok geniş bir alanda meydana gelen volkanik patlamalardan oluşmaktadır. Bir yanardağın merkezinden fazla miktarda magmanın yeryüzüne çıkması, büyük kraterlerin oluşmasına neden olmakla birlikte geriye yoğun miktarda sülfürik asit bırakmaktadır. Aynı zamanda bu alanlarda büyük gayzerler ve hidrotermal aktiviteler gözlemlenmektedir.
Süper yanardağların patlaması 100 bin yılda bir nadiren gerçekleşse de sonuçları iklim değişikliği gibi çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Dünya üzerinde en yaygın bilinen süper yanardağlardan üçü Amerika Birleşik Devletleri’nde, biri Yeni Zelanda’da biri de Endonezya’da bulunmaktadır.
Yanardağ Patlaması Neden Olur?
Volkan patlaması, magmanın yüksek akışkanlığa ulaşması halinde çözünmüş gazların kolayca kaçarak magma yüzeyine ulaştığında lav akıntısı şeklinde hareket etmesiyle meydana gelmektedir. Magmanın akışkanlığının düşük olduğu durumlarda ise gazlar kaçamadığından artan basıncın etkisiyle magma yeryüzüne püskürerek çıkmaktadır.
Yanardağ Patlaması Sonucu Ne Olur?
Yanardağ patlamaları ciddi sorunlara yol açabilecek büyük doğal afetler olarak bilinmektedir. Mevcut bulunan bir yanardağın patlaması, kül ve kükürtlü gazlardan meydana gelen aerosollerin ve sülfürik asitin stratosfere ulaşarak sis bulutu halinde bütün Dünyayı kaplamasına neden olabilmektedir.
Stratosferde meydana gelen bu durum ısınmaya yol açarken, Dünya üzerinde iklimin soğumasına, bazı bölgelerde ise aşırı ısınmasına yol açabilmektedir. Yani yanardağ patlamalarının meydana gelmesi, tek bir bölgede değil küresel alanda da çok ciddi sorunlara ve iklim değişikliklerine yol açabilmektedir.
Volkan Patlaması Hangi Bölgelerde Görülmektedir?
Yanardağ patlamalarının yoğun olduğu bölgeler, Pasifik Okyanusu’nun çevresi olarak bilinmektedir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Filipinler, İzlanda, İtalya, Papua Yeni Gine, Japonya gibi ülkelerde geçmişte yanardağ patlamaları meydana gelmiştir. Yanardağ patlamalarında iklimin etkisi de sıkça merak edilmektedir. Ancak bu durumlarda iklimin çok büyük bir etkisi bulunmamaktadır. Patlamaların nedeni yanardağın oluşumuyla alakalı olduğundan iklim belirleyici bir etken olarak görülmemektedir.
Endonezya Volkan Patlaması
Endonezya volkanik patlamaların sık sık yaşandığı bir bölge olarak bilinmektedir. Geçtiğimiz yıllarda sık sık patlamaların yaşandığı Cava Adası’nda bulunan Merapi Yanardağında ocak ayında iki adet patlama meydana gelmiştir. Volkan patlaması esnasında meydana gelen duman ve külün 200 metre yüksekliğe ulaştığı bilinmektedir.
Daha fazla içeriklere göz atmak için Bilmiyorum Deme Sitemizi ziyaret edebilirsiniz.